Minstens één keer bloeiende asperge bekijken

2 mei 2017

Wie aan asperges denkt ziet waarschijnlijk vooral witte en groene stengeldelen voor zich die op een bord terecht komen. Maar wie weet hoe een asperge bloeit? Het bloempje is klein maar fijn en fraai. De takken met de hele fijne naaldvormige bladeren maken deze plant toch al tot een sierlijke verschijning. Wie asperges in de moestuin heeft, doet zich zelf een plezier door er minstens één keer één te laten bloeien.

 

De asperge is familie van planten als bosgeelster,  bostulp,  kievitsbloem,  roggelelie,  gewone vogelmelk, wilde hyacint, lelietje-van-dalen, daslook,  gewone salomonszegel en dalkruid, om maar eens een aantal bijzondere wilde planten op te noemen. Daarvan zijn er enkele ook in het buitengebied van Winterswijk aan te treffen. Vroeger behoorden ze allemaal tot de leliefamilie. Als je goed naar het bloempje van de asperge kijkt, kun je dat meteen zien. Wijze florakenners hebben deze familie echter opgedeeld. De asperge behoort nu met hyacint en salomonszegel tot de aspergefamilie.

 

De asperge komt in Nederland zelfs in het ‘wild’ voor in het duingebied. Daar groeit de plant op duinhellingen tussen duindoornstruwelen. In de rest van ons land zul je deze plant alleen verwilderd aantreffen, ook in Winterswijk. Een enkele keer kom ik ‘m wel eens tegen tijdens een wandeling in het buitengebied. Die is dan vanuit (moes)tuinafval verwilderd, zoals wel voor meer planten geldt. Net als bij andere lelies is de vrucht van de asperge een bes, een rode. Nog een reden om de plant eens helemaal uit te laten bloeien. Dat zou je overigens minstens één keer met elke groente in de tuin moeten doen. Het is altijd leuk om te weten hoe een groente bloeit en welke vruchten of zaad die krijgt. Dus als een groente eens schiet, zoals ze dat noemen, laat het gewoon gebeuren.

 

Terug naar het eten. Recepten met asperges zijn er genoeg. In Düsseldorp is er een restaurant, waar ze meer dan 200 verschillende aspergegerechten serveren.  Deze keer wordt het een ovengerecht met asperges, een aspergetaart. De aspergetijd is bijna voorbij. Volgens de traditie worden ze gegeten tot Sint Jan op 24 juni. Geniet er nog enkele weken van!

 

Wat hebben we nodig voor vier personen?

  • Twaalf asperges, geschild en beetgaar gekookt
  • Pakje bladerdeeg
  • Dikke plak ham van 100 gram in kleine stukjes gesneden
  • 100 gram belegen geraspte kaas
  • Twee deciliter slagroom
  • Drie eieren
  • Boter
  • Twee eetlepels fijngesneden bieslook
  • Peper en zout.

 

Hoe bereiden we het?

 

  • Vet een lage ovenschaal in met boter
  • Bedek de bodem en de rand met blaadjes bladerdeeg
  • Leg de in de kleine stukjes gesneden gekookte asperges en de stukjes ham op de bodem
  • Klop drie eieren los, doe de slagroom erdoor en meng met de geraspte kaas en fijngesneden bieslook
  • Giet dit mengsel in de ovenschaal
  • Naar smaak met zout en peper bestrooien
  • Strooi er eventueel nog wat bieslook en geraspte kaas over
  • In een voorverwarmde oven van 200 graden ongeveer een half uur laten bakken.

Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

5 dagen geleden

De 50+ Krant
Bekijk op Facebook

Gerelateerde artikelen