50+ Krant op zoek naar belevenissen met Normaal

28 januari 2020

De 50+ Krant gaat de komende edities ruim aandacht schenken aan de relatie tussen de Achterhoekse popgroep Normaal en Winterswijk. Uw inbreng als lezer wordt daarbij op prijs gesteld.
Dat Winterswijkers de band Normaal nog steeds in hun hart sluiten blijkt wel uit het grote aantal stemmen uitgebracht tijdens de Top 2000 van het afgelopen jaar. In de lijst van de tien liedjes waarop Winterswijkers het meest gestemd hebben, komt Normaal maar liefst drie maal voor. De oproep om de boerenprotesten van 2019 te ondersteunen met een stem op De Boer dat is de Keerl was niet aan dovemansoren gericht en kreeg ook in Winterswijk ruimschoots de meeste stemmen. In de Top 2000 kwam het lied vanuit het niets op de negende plaats binnen. Ook oude klassiekers als Deurdonderen en Oerend Hard gaan er aldus de lokale Top-10 lijst nog steeds goed in.
Voor de 50+ Krant reden genoeg om de hechte band die Winterswijk al decennialang met het boerenrockgezelschap heeft, eens nader onder de loep te nemen. De komende edities duikt redacteur popmuziek Erik Meinen voor u in oude krantenarchieven en Anhangerschapbodes. De geschiedenis van Normaal gaat terug tot het prille begin, als de band eind 1974 haar oefenruimte heeft in een varkensschuur in Meddo. In de jaren daarop zijn er optredens in de voormalige Hervormde Kapel in de Spoorstraat en in de buurtschappen Kotten en Meddo. Als de groep met Oerend Hard definitief doorbreekt volgen er meerdere concerten in het Cultureel Centrum. In hun nadagen speelt de band jaarlijks in gebouw Juliana in het Woold.
Maar er is meer. Denk aan het boek Wat is Normaal dat journalist en oud-Winterswijker Dolf Ruesink schreef over de band, de hoestekening van striptekenaar en oud-Winterswijker Hans Buying voor de single Politiek, bandleden die voor het streekziekenhuis Koningin Beatrix geld bij elkaar lopen voor de aanschaf van hartbewakingsapparatuur, het “Ik zag niks, want ik mos pissen” incident bij grensovergang Oeding en nog veel meer.
Maar een geschiedschrijving is niet compleet zonder de verhalen eromheen. Daarom zijn we benieuwd naar de belevenissen van Winterswijkse 50+ lezers met Normaal. Heeft u als fan van het eerste uur of anderszins een leuke herinnering of anekdote en wilt u deze met ons delen, neem dan contact op met ons op. Dit kan via redactie@devijftigpluskrant.nl. Foto’s of ander beeldmateriaal is ook te allen tijde welkom. Dus gin tied verknooit en laot ’s wat van oe heuren!


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen