5000 sollicitaties en nog geen baan

15 december 2017

DEN HAAG – Oudere werklozen solliciteren zich suf. Vijftigplussers worden weinig uitgenodigd voor een gesprek en blijven langer werkloos, zo blijkt uit het zojuist gesloten Meldpunt Ouderenwerkloosheid. Van de respondenten zoekt 80% al meer dan een jaar naar een baan en 47% zelfs meer dan twee jaar. Seniorenorganisatie KBO-PCOB wil daarover in gesprek met minister Wouter Koolmees.

Volgens KBO-PCOB-directeur Manon Vanderkaa komen werkloze vijftigplussers ondanks de aantrekkende economie heel moeilijk weer aan de slag. “Ongeacht je kennis, werkervaring of motivatie. Bijna een derde van de oudere werkzoekenden wordt nooit uitgenodigd voor een gesprek. Senioren geven aan hier moedeloos van te worden.” 422 senioren vulden de vragenlijst van het meldpunt in. Ruim de helft (59%) is vrouw. De gemiddelde leeftijd is 59 jaar. Van de groep is 25% laag opgeleid, 42% middelbaar opgeleid en 33% hoog opgeleid. 77% is actief werkzoekend, vanuit werkloosheid (68%) of vanuit een baan of zelfstandig ondernemerschap (9%).

De werkzoekenden zijn gemiddeld lang aan het zoeken: 20% korter dan een jaar, 33% tussen één en twee jaar en maar liefst 47% langer dan twee jaar. Het gemiddeld aantal sollicitaties is 187, met uitschieters naar 5000 brieven en mails. De respondenten zijn gemiddeld vier keer op gesprek geweest. 32% van de ondervraagden is helemaal nooit op gesprek uitgenodigd.

KBO-PCOB ondervroeg de respondenten ook over belemmeringen die werkgevers hebben om senioren aan te nemen. 71% van de werkzoekenden wil best onder zijn of haar oude niveau solliciteren en werken. 56% gaf aan bereid te zijn af te zien van seniorendagen. Een lager salaris is acceptabel voor 42% van de respondenten.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen