90 Jaar hertenkamp in Ratum

19 mei 2017

VAN WARE TREKPLEISTER TOT EEN VLUCHTIGE BLIK

Het recreëren midden vorige eeuw zag er geheel anders uit in ons Winterswijk; geen speelparadijs, overdekt zwembad , kartbaan of escaperoom. .. Nee, ‘t Rommelgebergte, Lappenschaar en het Hertenkamp in Ratum waren de favoriete plekjes voor een zondags uitje met het hele gezin. Het Hertenkamp is één van de weinige plekjes die geheel ongeschonden en in authentieke staat, de tand des tijds heeft doorstaan. De statige Scholtenboerderij rijksmonument)op de achtergrond vormt een monument op zich. Het was Jan Hendrik Boeijink die in de zomer van 1927 als 18-jarige thuiskwam met een aantal herten en die ze een plekje gaf in de wei aan de Ratumseweg. De herten had hij meegenomen uit Oosterbeek, een aantal gingen later naar Dinxperlo. Het gros van de herten bleef in Ratum en liep aanvankelijk tussen de kippen, kalveren en een paard.

Na de dood van Jan Hendrik Boeijink was het zijn zoon Jan die vele jaren voor de herten zorgde. Na zijn overlijden enkele jaren geleden, heeft een zuster van Jan de zorg over de beesten overgenomen.

Nog wel kijkers 
De aantrekkingskracht van het hertenkamp staat niet meer in vergelijk met vroegere jaren. “Als men er langs komt op de fiets wil men wel eens even stoppen om te kijken, maar dat is het dan ook wel. Meestal is het een vluchtige blik. Herten zijn nu geen uitzondering meer, kinderboerderijen maar ook particulieren hebben ze nu gewoon. In vroegere jaren ging men er bewust heen, werden de kleintjes opgebeurd en keek men vol bewondering naar de herten. Vaders schoten er vaak plaatjes voor het familiearchief. Toch houden we ze gewoon nog, het hoort bij Boeijink”, aldus de eigenares.

Weinig verzorging
Boeijink : “Herten zijn makkelijke beesten om te houden, makkelijker dan schapen zelfs. Ze blijven het hele jaar door in de wei en zijn bijna nooit ziek. Het voedsel bestaat uit eikels, kastanjes, appels stro, brokjes en brood. De bok wordt om de paar jaar verwisseld om inteelt te voorkomen. Moet je een hert vangen, tja dat is niet zo eenvoudig. Ze zijn weliswaar nieuwsgierig maar best schuw en zeker niet tam. Vader wilde nooit dat het aaiherten zouden worden en vond dat herten hun wildgevoel moesten blijven behouden. We hebben er wel eens 30 gehad, maar nu zijn het er 17. In juni komen er weer jongen bij en doen we er ook weer wat weg.”


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen