Aalderink: ‘Armoede in 2040 Winterswijk uit’

2 november 2017

WINTERSWIJK – Armoede is niet alleen honger, geen dak boven je hoofd hebben en geen geld voor kleding hebben, het is ook niet kunnen meedoen met sport, studie en muziekschool en niet naar de huisarts durven omdat je je eigen risico moet betalen. Dat zei wethouder Wim Aalderink (arbeidsparticipatie en inkomensvoorziening) van Winterswijk vanmiddag op het minisymposium over armoede, ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de Stichting Sociaal Steunpunt Winterswijk. Het armoedebeleid van de gemeente Winterswijk is erop gericht dat de armoede in 2040 Winterswijk uit is, aldus Aalderink.

In ons land en in Winterswijk komen geen mensen meer om van de honger, maar volgens WB-wethouder Aalderink heeft de gemiddelde Winterswijker het ‘toch wel wat krapper’ dan elders in het land. Het gemiddelde besteedbare inkomen ligt met 32.000 euro zo’n drieduizend euro onder het landelijk gemiddelde. Het percentage inwoners met een laag inkomen ligt landelijk op 8, maar in Winterswijk op 10. Ook groeit 11 procent van de kinderen op in een gezin met een laag inkomen, tegen 9 procent in de rest van het land.
“Het bestaan van een Kledingbank, Voedselbank, Sociaal Steunpunt en Stichting Leergeld betekent dat we nog steeds armoede hebben in Winterswijk”, aldus Aalderink. “En dus doen we het nog steeds niet goed. Wat deze instellingen en de gemeente doen is goed, maar het blijft bij symptoombestrijding. In onze gemeente leven duizend mensen die moeten rondkomen van een minimuminkomen en 1500 van een inkomen op 120 % daarvan”. Daaronder zitten niet alleen mensen met een uitkering, maar ook inwoners met betaald werk, zzp’ers, kleine middenstanders en boeren. De wethouder deed een oproep aan werkgevers om werknemers mee te laten profiteren van de verbeterde economie. “Dat is een maatschappelijke plicht”.
Aalderink vertelde dat het gemeentelijke armoedebeleid erop is gericht de armoede in 2040 uit Winterswijk te hebben verdreven. “We moeten niet, zoals in de Bijbel staat of in de geschiedenis lang is geloofd, armoede als een onvermijdelijk gegeven van het leven beschouwen. Dat als je geboren bent voor een dubbeltje je nooit een kwartje kunt worden. Wij hebben die ambitie wel in en willen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen”.
Toename bij Voedselbank
Voorzitter Will de Graaff van de Stichting Sociaal Steunpunt Winterswijk zei dat de verbeterde economie nog niet zichtbaar is bij de Voedselbank, waarvoor de stichting in Winterswijk de uitgifte regelt. In Winterswijk maken daar gemiddeld nu 88 huishoudens gebruik van. Dat zijn er minder dan de 98 in 2014, maar meer dan de 85 van afgelopen jaar. “In de eerste maanden van 2017 zien we weer een toename en helaas heeft Winterswijk in de Oost-Achterhoek het grootste aandeel klanten van de Voedselbank”.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen