Achter elke vlag zit een verhaal

1 oktober 2019

Door Wim Ruesink
Winterswijk hangt vol met vlaggen; bij sportclubs, winkels, scholen, bedrijven en verenigingen. We kennen ze allemaal en ze vallen soms nauwelijks meer op. Maar ook bij woonhuizen hangen inmiddels honderden vlaggen aan gevels en masten. De Achterhoekse vlag, maar ook die van andere streken en landen. De 50+Krant ging ernaar op zoek en vroeg bewoners naar het verhaal achter hun vlag.
We zien steeds vaker dat mensen vlaggen uithangen als uiting van een teken van sympathie, of misschien heimwee, voor de streek of het land waar de vlag voor staat. De laatste jaren zien we in Winterswijk in augustus ook steeds vaker corsovlaggen aan de gevels, menig corsoclub heeft inmiddels een eigen vlag. Wat hangt er zoal meer? Hieronder een selectie van bijzondere banieren.

De ijsvogel
Al zo’n 35 jaar lang wappert de ijsvogel fier op een mooie grote vlag in Ratum. Mevrouw Elburg heeft haar hart verloren aan de waterminnende vogel met zijn prachtige afstekende blauwe en oranje kleuren. De wat schuwe vogel laat zich normaal gesproken weinig zien, maar toch geniet mevrouw Elburg met enige regelmaat van de vogel. ”Hier achter stroomt de Ratumsebeek, ze voelen zich er thuis, het is er ook erg rustig. Het is een prachtige vogel en vandaar ook dat ik er een vlag van in de tuin heb hangen. Ik denk dat dit nu het derde exemplaar is dat er hangt. Na jaren gaan ze verbleken en rafelen. De kinderen bestellen dan een nieuwe. Ooit had ik hier ook een Zweedse vlag hangen. Ik was ruim een jaar in Zweden geweest, maar ik houd het nu bij de ijsvogel.”

Friese roots
Aan de Vredenseweg wappert een mooie nieuwe Friese wimpelvlag .”‘Ik kom uit een klein dorpje vlak bij Sneek”, vertelt de bewoner.  “In 2003 zijn we hierheen gekomen ik heb van mijn ouders een Friese wimpel gekregen voor in de vlaggenmast. Ik heb natuurlijk toch die Friese roots. Deze is toevallig vrij nieuw en die kreeg ik als familiegeschenk vanuit Leeuwarden”, aldus de Winterswijker, maar bovenal immer nog trotse Fries.


Een la vol vlaggen

Bij de familie De Steur die net buiten Winterswijk woont is de vlag altijd prominent aanwezig. Aan twee verschillende vlaggenmasten wapperen de vlaggen. De Steur: ”Bijna allemaal landenvlaggen. Ik ben in elk werelddeel geweest, en heb zeer veel landen bezocht en nam dan vaak een vlag mee. Die weegt immers praktisch niets en het is een mooie herinnering. Ik heb 47 jaar in Zwitserland gewoond en de Zwitserse vlaggen voeren bij mij de boventoon, ook die van Bern hangt regelmatig hier in top. Ik ben geboren in Walcheren, dus ook die wappert regelmatig hier. Maar ook vlaggen uit Wales (foto), Schotland, Ierland en de Californische republiek wapperen hier met regelmaat. Niet alleen landenvlaggen, maar ik heb ook een regenboogvlag die ik af en toe hijs.”

Achterhoekse rebellie
Hij komt uit de Bollenstreek, spreekt onvervalst westers maar zijn hart spreekt Achterhoeks. We hebben het over Tom van Beek, raadslid van Voor Winterswijk. Tom en zijn vrouw wonen midden in het centrum en hebben de Achterhoekvlag in top. “Mooie vlag, dat rebelse spreekt mij wel aan, de Achterhoek laat zich nu zien in meerdere opzichten, mooi.”

 

 

Deense vlag
Op het Spinsel wappert de Deense vlag, de oudste nationale vlag ter wereld die nog steeds in gebruik is. De bewoner: “Toen wij hier op het Spinsel  (de wijk tegenover De Bataafse molen, red.) kwamen wonen, hingen er in de directe buurt al vlaggen, een Nederlandse, een Belgische en een Duitse vlag. Wij besloten de Engelse vlag te nemen. Echter, de buurt vond het geografisch logischer dat wij de Deense vlag namen, en dat deden wij. En hij wappert best mooi, een vlag past gewoon perfect bij dit punt. Het is dus de Deense geworden, we zijn inmiddels ook al in Denemarken op vakantie geweest, dus die vlag past ons mooi”, aldus het gezin met de rode vlag met een wit Scandinavisch kruis.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen