Achterhoek gooit eindelijk de schroom van zich af

19 juli 2018

Uitgerekend in het jaar dat de Achterhoek 350 jaar bestaat recht het haar rug, en hoe. Eeuwenlang weggedrukt als schlemiel van het land, maar ook zelf te bescheiden en onbewust van haar eigen schatten. Daar komt dit jaar duidelijk verandering in. We zijn nog maar halverwege 2018, maar kunnen nu al stellen dat dit het Jaar van de Achterhoek wordt.

Door Wim Ruesink
Waar vroeger de Achterhoekse gemeenten elkaar nog wel eens de vliegen probeerden af te vangen, is nu samenwerking het devies. Kijk maar naar de ziekenhuizen in Doetinchem en Winterswijk, die zijn samengegaan in Santiz. Maar ook de initiatieven voor een Achterhoekse parlement en een Achterhoek Board baarden opzien, en tonen de huidige lef aan.
Die lef is er zeker ook bij de nieuwe burgermeesters die de Achterhoek kent. “De Drie Musketiers“ kopte de wakkerste krant van het land dit voorjaar. Doelend op Joris Bengevoord (Winterswijk), Mark Boumans (Doetinchem) en Otwin van Dijk (Oude IJselstreek) die het nodige teweegbrengen met hun vooruitstrevende ideeën en gezamenlijke aanpak voor probleempunten. Ook Aaltens nieuwe burgermeester Anton Stapelkamp toonde lef door o.a.  te wijzen op de noodzaak van een betere regionale samenwerking vanuit Aalten.
De Special Olympics, nog zo’n mooi voorbeeld van Achterhoekse verbondenheid. Maar liefst acht Achterhoekse gemeenten lieten zien welk een prachtig evenement je kunt neerzetten middels eendrachtige samenwerking. En dan de promotie van De Graafschap, de gehele Achterhoek vierde feest. Een geweldige uitbraak van eensgezinde euforie volgde. De degradatie van grote broer FC Twente maakte dat de supporters van de superboeren hun eergevoel een nog grotere boost gaf. De Achterhoek kreeg vervolgens de actie van Enschede Promotie over zich heen. Ook hier toonden de Achterhoekers gezamenlijk spierkracht. Een beter teambuildingopdracht om tot een hecht collectief te komen is nauwelijks denkbaar, we kregen het zo in de schoot geworpen. Nadat Enschede jaren geleden al de hoon van Deventer over zich heen kreeg  (men probeerde toen winkeliers uit Deventer over te halen zich in Enschede te vestigen) haalde men nu ook bakzeil.
Maar er is nog veel meer:

• Het standbeeld voor Normaal in Hummelo blijkt een waar bedevaartsoord te zijn waar Lourdes jaloers op mag zijn.
• Wat te denken van museum More in Gorssel waar dit jaar bezoekersrecords worden verbroken en de vestiging in Ruurlo waar het werk van Carel Willink centraal staat, dat massa’s kunstliefhebbers trekt.

• De nieuwe N18 die er voor zorgt dat we een betere verbinding in de Achterhoek hebben; na decennia wachten is die er dan eindelijk.
• Theater Amphion in Doetinchem is theater van het jaar geworden.
• Miss World Nederland die uit Kotten bij Winterswijk komt.
• De Slag Om Grolle versloeg bij de laatste editie niet alleen de vijand, maar ook haar eigen bezoekersrecords. Zelfs het NOS journaal besteedde er ruimschoots aandacht aan.
• De Zwarte Cross is het grootste betaalde muziekfestival van het land en de grootse motorcross ter wereld.
• Johanna Reiss (Annie de Leeuw) was aanwezig bij de Nationale Dodenherdenking in Amsterdam en had een prominente rol bij het bevrijdingsdefilé in Wageningen op 5 mei. De Amerikaanse Johanna met Achterhoekse roots werd benoem tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en zag dat haar boek De Schuilplaats (haar onderduikersverhaaluit de Tweede Wereldoorlog) een herdruk beleefde.

Dit alles zorgde voor veel landelijke aandacht. Niet zo gek dus dat net nu een initiatief geboren is om een Achterhoekse vlag te ontwerpen. Die vlag is er inmiddels. Ook weer een voorbeeld van verbondenheid en laten zien waar je voor staat.

Nieuwe burgemeesters, Achterhoekse vlag, Special Olympics, standbeeld Normaal,nieuwe N18, promotie van De Graafschap  en de Enschedese promotie-actie smeedden Achterhoek tot een ongekend hecht collectief.

De Achterhoekse vlag die de meeste stemmen kreeg. Het verbeeldt de lichtgroene weides en de groene bossen. Daartussen kronkelen de wegen met hun donkergroene bomen.

Het ontwerp is van Paul Heutinck uit Winterswijk.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen