Al elf organisaties samen in WUh-gebouw

28 februari 2019

WINTERSWIJK – Ongeveer een jaar geleden verhuisde het Vrijwilligerspunt met de Winterswijkse Uitdaging naar het oude SNS-kantoor aan de Torenstraat 9. Het Vrijwilligerspunt en de Winterswijkse Uitdaging namen daar hun intrek samen met andere maatschappelijke organisaties. Dat zijn er inmiddels elf, inclusief het Vrijwilligerspunt zelf. Door met elkaar vanuit een gezamenlijk gebouw te werken, versterken ze elkaar. Men weet elkaar te vinden en ondersteunt elkaar waar mogelijk. De locatie werd omgedoopt tot het WUh-gebouw en het afgelopen jaar zijn er veel activiteiten ondernomen. De volgende organisaties werken nu vanuit het WUh.

Vrijwilligerspunt en Winterswijkse Uitdaging
Het Vrijwilligerspunt brengt vraag en aanbod van vrijwilligerswerk bij elkaar. Mensen die op zoek zijn naar vrijwilligerswerk kunnen aankloppen bij het Vrijwilligerspunt, maar ook organisaties die vrijwilligers nodig hebben. Het Vrijwilligerspunt gaat dan voor hen op zoek. Ook kan men met allerlei vragen die er zijn rondom vrijwilligerswerk terecht bij het Vrijwilligerspunt.
Het Vrijwilligerspunt is mede opgezet en wordt ondersteund door de Winterswijkse Uitdaging, die als doel heeft om het lokale bedrijfsleven met stichtingen, verenigingen, scholen en overheidsinstanties in contact te brengen. Zo kunnen zij elkaar (met gesloten beurs) helpen waar nodig, wat voor beide partijen een win-winsituatie oplevert.

Perron 8
Perron 8 biedt mensen ondersteuning bij de invulling van hun vrije tijd. Iedereen die daar behoefte aan heeft is welkom. Perron 8 helpt bij het invullen van vrije tijd, bijvoorbeeld door het aanbieden van wekelijkse activiteiten of het doen van vrijwilligerswerk. Perron 8 is een onderdeel van zorgorganisatie De Lichtenvoorde. Als u niet weet hoe u uw vrije tijd moet invullen en hier ondersteuning bij wilt of als u gewoon meer informatie wilt, dan kunt u kijken op www.perron8.nl.

Humanitas
Ook Humanitas werkt vanuit het WUh-gebouw. Humanitas is een landelijke organisatie die mensen helpt om op eigen kracht iets aan hun situatie te veranderen. Naast Humanitas BOR en Humanitas Tandem, is een project van Humanitas bij de WUh het zogeheten Vriendencafé, een samenwerking met Estinea en Siza. In het Vriendencafé kun je ervaring opdoen met het leggen en onderhouden van contacten. Leeftijd, afkomst of sociale achtergrond zijn niet van belang. Eén keer per maand is het Vriendencafé op vrijdag van 19:30 tot 22:00 uur, bij de WUh. Deelname is gratis.

Wenters Plus
Wenters Plus is een ouderenvereniging in Winterswijk, die wekelijks activiteiten organiseert voor haar leden. Ook worden regelmatig fietstochten en reizen georganiseerd en maandelijks wordt een ledenblad uitgegeven. Wenters Plus stelt vanuit hun kantoor in het WUh-gebouw het ledenblad samen. Meer informatie over Wenters Plus of als u het ledenblad (digitaal) wilt ontvangen kunt u aanvragen door te mailen naar secretariaat@wentersplus.com.

Stichting Present
Present verbindt groepen vrijwilligers die eenmalig (of vaker) hulp willen bieden aan mensen die te maken hebben met armoede, slechte gezondheid of een sociaal isolement. Present gaat hierbij uit van de talenten en beschikbare tijd van de vrijwilligers en zoekt hierbij een passende hulpvraag. Er vindt ontmoeting en verbinding plaats tussen alle lagen van de bevolking.

Aktief Klussendienst
De Aktief Klussendienst doet voor Winterswijkers kleine klussen in en om huis (ook tuinen). De Klussendienst richt zich voornamelijk op ouderen, minima, mensen zonder een sociaal netwerk en mensen die vanwege medische redenen niet in staat zijn om zelf klussen uit te voeren. Vrijwilligers gaan voor deze mensen aan de slag om de klus te klaren. De Klussendienst is bereikbaar op telefoonnummer 0543 543971 van maandag tot en met donderdag van 8.30 tot 11.00 uur.

Aan de Slag
Het project Aan de Slag loopt nu ruim een jaar in de gemeente Winterswijk. Het is een succesvolle methode gebleken om bewoners van het asielzoekerscentrum te betrekken bij vrijwilligerswerk. Door de samenwerking met allerlei verenigingen en organisaties zijn er al 650 matches gemaakt tussen vrijwilligers en klussen. Door het project doen nog meer AZC-bewoners nieuwe sociale contacten op, leren de Nederlandse taal en nog meer Winterswijkse organisaties krijgen extra handjes bij hun klussen.

Estinea
Estinea ziet en ervaart dagelijks dat je er als vrijwilliger toe doet. Met de aandacht en steun die je geeft, kan iemand met een beperking doen of leren wat hij of zij zelf graag wil. Vaak kun je net dát extraatje bieden waar familie en begeleiders niet aan toekomen. Ook voor jezelf is vrijwilligerswerk een waardevolle en rijke ervaring. Estinea vindt het belangrijk dat iedereen kan meedoen in de maatschappij. Er zijn veel mogelijkheden om als vrijwilliger bij Estinea je steentje bij te dragen. Elke maandagmiddag is Estinea te vinden in de WUh en verwelkomt je daar graag.

’t Stekkie
Elke donderdagavond van 19.00 tot 22.00 uur organiseert ’t Stekkie in het WUh-gebouw een ontspanningsavond voor mensen met een verstandelijke beperking. Tijdens deze gezellige, maar ook leerzame avonden wordt er geknutseld, gekookt, muziek gemaakt en is er een sport&spel-groep. Een grote groep geniet elke week weer van deze avonden, die begeleid worden door een enthousiaste groep vrijwilligers.

Speelgoedbank Oost Achterhoek
In de WUh is ook de Speelgoedbank Oost Achterhoek (SBOA) gevestigd. De SBOA is er speciaal voor gezinnen met een inkomen op of onder het sociale minimum. Het doel is om kinderen uit deze gezinnen spelenderwijs te leren budgetteren door hen speelgoed met ‘alsof’ geld uit hun speelgoedbankportemonnee te laten ‘kopen’. Tevens worden de gezinnen met coaching ondersteunt, bijvoorbeeld met budgethulp. Zo worden problemen meteen aangepakt en wordt erger  voorkomen.

Wenters Goud
‘Jouw talent is goud waard’ is de slogan van Wenters Goud. Leden ruilen diensten met elkaar zonder dat er geld aan te pas komt. Een soort moderne ‘noaberhulp’, zoals strijken, een boom snoeien, een kinderfeestje organiseren, een muurtje behangen, een kast opruimen, met een kind lezen oefenen, belastingformulier invullen, boodschappen doen, hond uitlaten enz. Als je iets doet voor een ander, krijg je betaald in “pyrietjes” waarmee je zelf dan weer hulp kunt “kopen”. Kom gerust een keer langs op dinsdagmiddag tussen 16.00 en 18.00 uur in de WUh.

Buurttafel
Naast alle organisaties die hier aan bod zijn gekomen, wordt ook maandelijks op dinsdagavond een buurttafel georganiseerd. Iedereen is welkom bij de buurttafel, waarin men elkaar in een gezellige sfeer ontmoet en met elkaar een heerlijke maaltijd van Harm Kookt eet. De eerstvolgende buurttafel is op dinsdag 12 maart om 17.30 uur. U kunt zich voor 8 maart opgeven bij Riky, telefoonnummer 06 43995915 of 0543 522209. Schuif gezellig aan.

Alle organisaties die zich hierboven voorstellen kunnen nog vrijwilligers gebruiken. Als u graag voor een van deze organisaties aan de slag wilt gaan, neem dan contact op met het Vrijwilligerspunt via info@vpwinterswijk.nl of bel 0543 200 026. U kunt ook langs komen tijdens het spreekuur, dit is elke maandag t/m donderdag van 9.00 tot 12.00 uur aan de Torenstraat 9, Winterswijk.

 


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen