Als het voetbal tegenvalt, is er altijd nog Michel Abbink

25 november 2017

Oud-Winterswijker  wandelende voetbalencyclopedie en waar twitterfenomeen

 

De resultaten van Oranje(mannen) en de vaderlandse clubs in het Europees voetbal vallen bar tegen. Toch is het aantal volgers van @sportzeloot nog steeds stijgende en is de seizoengids van Voetbal International leuker dan ooit. Achter het succes van beide schuilt geboren Winterswijker Michel Abbink (31). Michel twittert onder de naam @sportzeloot en werkt als redacteur voor Voetbal International.

 

Michel woonde tot zijn 20e in Winterswijk en was al op zeer jonge leeftijd besmet met het voetbalvirus;  wist feilloos voetbalstadions, clubkleuren, topscoorders en ploegen van bijna alle competities en EK- en WK-poules op te noemen. Hij voetbalde in zijn jeugdjaren bij de plaatselijke clubs Vosseveld en Fortuna. Al gauw bleek dat zijn kwaliteiten op het papier beter tot zijn recht kwamen dan op het veld. Michel ging de journalistiek in en kreeg de baan waarvan hij als kind al droomde, voetbaljournalist. In 2015 werd hij uitgeroepen tot Sportjournalistiek talent van het jaar . Via NU-sport belande hij bij Voetbal International en daar voelt hij zich als een vis in het water. Vanwaar de naam Sportzeloot?  “Daar zat geen grote gedachte achter. Een zeloot kan worden geduid als iemand die ergens vol passie mee bezig is….”

Feilloos

Michel wordt door kenners steevast de nieuwe John Frederikstadt genoemd. Frederikstadt was de man die decennia lang alle vaderlandse voetbalstatistieken bijhield. Michel schrijft voetbalverhalen en is bovenal bedreven in voetbalfeitjes en weetjes. Juist deze dingen, vaak met een knipoog, maken dat voetbal volgen leukt blijft. Snelste doelpunt, keepers die scoren, meeste eigen goals, trainer die de meeste clubs versleet etc, alles weet hij feilloos op te noemen. Michel woont nu in Utrecht , op steenworp afstand van de redactie van VI. “Handig, zeker bij actuele gebeurtenissen ben ik gelijk op de redactie om aan het werk te gaan”, aldus Michel.

Naast de VI schrijft Michel ook voor voetbalmagazines Santos en Staantribune. Michel zag zijn eerste profvoetbalwedstrijd op de Vijverberg toen hij enkele jaren een seizoenkaart had van De Graafschap. Zijn favoriete club is het Spaanse Valencia, al hoopt hij wel op betere tijden voor de club waarvoor ook Faas Wilkes en Johnny Rep speelden. “Johan Cruyff, Willem van Hanegem en Marco van Basten zijn drie beste vaderlandse voetballers ooit; Wim Jansen de meest ondergewaardeerde voetballer uit het voetbal”.

“Ik kijk veel voetbalwedstrijden op tv, zaterdags zo’n tien livewedstrijden uit de belangrijkste Europese voetbalcompetities, veel zappen dus. Daarnaast ook nog dik vijftig samenvattingen. Ook zondags staan er veel wedstrijden op mijn programma”. December is zeker lekker rustig voor de voetbalfanaat? Michel: ”Nou nee hoor, in bijvoorbeeld de Engelse voetbalcompetitie staan in december acht speelrondes op het programma”.

 

Twitter

De meeste plaatsgenoten kennen Michel van zijn tweets. Ruim 17.000 volgers heeft hij en daar zitten ook veel bekende Nederlanders bij. Bij een geplaatst tweetje van Michel is de kans groot dat je dit een minuutje later een voetbalverslaggever op televisie voorbij hoort komen. “Ideaal medium voor mij, snelste medium om nieuws te brengen. Een nieuwtje bewaren voor je blad, dat kan niet meer. Nieuws ligt gelijk op straat, zeker met al die lekken naar de media. Ik reageer ook altijd zo snel mogelijk op vragen van volgers, leuk om te doen”.

 

NK Voetbalkwis

Eind december doet Michel weer een gooi naar de titel op de NK Voetbalquiz. Hij stond reeds driemaal op het podium, waarvan eenmaal als winnaar. Dit prestigieuze gebeuren wordt wel omschreven als hogere voetbalwiskunde. Het festijn trekt de laatste jaren veel aandacht en werd in 2016 in De Kuip gehouden. “Het zal moeilijk worden, maar ik ga voor de eerste plek”.

 

Winterswijk

“In Winterswijk kom ik zeker nog, mijn ouders wonen er. Alleen al die treinstations tussen Arnhem en Winterswijk, pfffh. Het nieuws uit Winterswijk volg ik voornamelijk via Twitter. En doordat ik werk aan de samenstelling van de VI Seizoengids, weet ik natuurlijk ook dat profvoetballer Bart Straalman hier vandaan komt”.

Als de redacteur van dit verhaal terloops even de voetbalkennis van Michel op de proef stelt krijgt hij binnen één seconde het goede antwoord. Wat was het doelpuntrijkste gelijkspel ooit  in de eredivisie?  Michel: “RKC – FC Twente, 6-6 in 1991”.

Wanneer houdt het nu op met die gekte van megatransfers als die van Neymar die voor 222 miljoen verkaste? Michel:  “Ik voorzie dat de bedragen binnen nu en tien jaar op zullen lopen tot 500 miljoen. Het zal pas afnemen als de voetbalkijker wereldwijd afhaakt”.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen