Ans Prinsen uit Meddo legt het weer al 32 jaar vast in duizenden cijfers

20 december 2018

‘De lente  en de herfst worden korter’

Velen kennen haar van het weerpraatje dat ze jarenlang deed op Slingeland FM, maar ook leverde ze weercijfers aan Tubantia en Omroep Gelderland en nu nog steeds aan de Meteogroup en Buienradar. Daarnaast heeft ze een website met een paar duizend trouwe volgers. Ans Prinsen uit Meddo is kortom altijd in de weer met het weer. Met engelengeduld legt ze al 32 jaar minutieus alle dagcijfers vast over temperatuur, neerslag, vochtigheid en luchtdruk vanuit haar Weerstation Meddo. En als ze al niet binnen achter de computer zit, wandelt, fietst of fotografeert ze wel buiten, weer of geen weer.

Door Jan Ruesink

 

Het begon allemaal in die barre winter van 1985, toen Evert van Benthem in februari de Elfstedentocht won. “De maand ervoor was het erg koud, zo’n 15 graden vorst”, vertelt Ans Prinsen-Boeijink (70). “Ik dacht, laat ik dat eens elke dag gaan opschrijven. Vanaf mei  van dat jaar ben ik ook de neerslag gaan bijhouden en twee jaar later heb ik alles precies opgeschreven en gemiddeldes berekend.”

 

Eerst ging dat met twee geijkte thermometers en een gewone regenmeter, sinds 2001 wordt alles door een automatisch weerstation bijgehouden en vervolgens in de computer in Excelsheets vastgelegd, zodat je er makkelijk allerlei bijzonderheden (maxima, minima, gemiddeldes, etc.) uit kunt halen. “Het eerste weerstation had een draadloze verbinding en stoorde elke keer als er een auto langsreed. Met het nieuwe station, een bekabelde Vantage Pro2, heb ik daar geen last meer van.”

 

Jan Versteegt

Ans verzamelde alle gegevens aanvankelijk voor het weerbericht dat burgemeester Anne Lieuwen van Wierden verzorgde voor Dagblad Tubantia, later werden ze doorgegeven aan weerman Jan Versteegt  en naar de Meteogroup. Het weerstation heeft  24 uur per dag een automatische verbinding met de website www.hetweeractueel.nl. Met elke vijf minuten een nieuwe update vanuit Meddo.  Ook op Slingeland FM verzorgde ze jarenlang een weerpraatje, elke zaterdag en zondag live ingesproken. “Ze wilden het ook wel eerder opnemen op band, maar dat heb ik geweigerd. Dat kan niet met het weer, vind ik.”

Daarnaast heeft Ans trouw  vele handgeschreven dagboekjes bijgehouden waarin ze het weer beschrijft.  Daar maakt ze al jaren elke dag een bijdrage van voor haar website, verluchtigd met eigen foto’s van het actuele weer. “Als het een wat saaie, grijze dag is, kijk ik nog eens terug wat voor weer het bijvoorbeeld vijf jaar geleden diezelfde dag was. Dat kan nog weleens een mooi contrast opleveren.”

 

Waardering

Die fascinatie met het weer komt naar eigen zeggen vooral voort uit haar liefde voor cijfers. “Het weer kun je in heel veel getallen vastleggen en uit een reeks over vele jaren kun je ook ontwikkelingen zien. Maar ik vind het vooral leuk dat anderen mijn werk waarderen. Veel ouderen zitten nu ook op internet en nemen elke dag even een kijkje. Maar echt verstand van het weer heb ik niet, ik heb er geen opleiding voor gevolgd.”

Het komt zelfs wel eens voor dat anderen haar statistieken als bewijs willen inzetten in een zakelijk geding. “Zoals een Duits echtpaar dat hier op een camping had gestaan en mij schreef dat hun voortent was beschadigd door een zware storm. Of ik voor de verzekering kon verklaren dat het op 20 september inderdaad had gestormd. Nou, volgens mijn cijfers stormde het op 21 september en dat heb ik ook gemeld. Ik houd me strikt aan de cijfers en verder niet.”

Ans had vroeger samen met haar man Dolf een boerderij in Meddo en het weer was toen van grote invloed. “Vandaar dat ik ook niet zo van de kou houd. Het was ’s winters altijd zwaar op de boerderij. De leidingen met het water voor de koeien bevroren vaak. Tegenwoordig hebben boeren daar een boiler voor.”

 

Extremer

Ans heeft de interesse voor het weer bij de bevolking in de loop der jaren zien groeien. “Dat komt denk ik doordat er meer extremen zijn dan eerder. Toch blijft het gek dat het KNMI altijd van De Bilt blijft uitgaan, want hier in het oosten zijn de uitersten vaak nog sterker. Zeker in ons uithoekje van de Achterhoek. Dat komt denk ik door de zandgrond.” Zand neemt warmte sneller op, maar staat die ook sneller weer af, zodat die grond ’s zomers snel warmer wordt, maar tijdens winternachten ook veel meer afkoelt.

 

De weerextremen van de laatste jaren ziet Ans ook duidelijk terug in de records die ze zelf turft met haar station: “Meddo had dit jaar 79 dagen met een temperatuur van minimaal 25 graden. Normaal zijn dat er maar 35. In oktober had je in de periode van 1987 tot 2003 maar 7 dagen met een record-maximumtemperatuur en in de jaren daarna al 24 dagen. Je ziet dat de zomer zich vaker verlengt tot in de herfst. En de winter schuift ook op. De maand januari had van 1987 tot 2003 24 kouderecords en na 2003 nog maar 7. Februari en maart hadden juist veel meer kouderecords, februari steeg van 8 naar 21 en maart van 10 naar 21. Kijk maar naar de Russische beer die afgelopen winter nog laat voor een flinke kou zorgde. Vervolgens sloeg het in een keer om naar zomerse temperaturen.”

 

Ans is dagelijks wel een paar uur druk met het weer en daar komen nog de fietstochten en wandelingen in de buitenlucht bij, want dan heeft ze haar camera ook paraat voor de weerfoto’s. Natuurlijk is ze weleens en weekje of dagje weg, maar dan maakt ze ter plekke foto’s en een bericht, terwijl het weerstation Meddo alle data keurig in zijn geheugen opslaat. Ook de regencijfers die ze vanuit andere delen van Winterswijk nu nog krijgt, noteert ze erbij, van Ria Stortelers uit Ratum, Ria Tervoert uit Woold, Rina Kruisselbrink uit Corle en Anton Olbach uit Winterswijk. In het verleden waren dit er, tijdens de Slingeland FM tijd, soms tien.

 

Boerenwijsheden

Wordt het dit keer een strenge winter? We hebben immers een hete zomer gehad. Met dit soort vragen hoef je bij Ans niet aan te komen. “Ik voorspel geen weer, dat laat ik aan de weermannen en –vrouwen over, al moet je dan wel spreken over weersverwachting, niet over een voorspelling.”

Maar hoe zit het dan met de boerenwijsheden over het weer die ze van huis uit vast heeft meegekregen, kloppen die? Ans: “Nee, ja soms wel, maar dan is het toeval. Ik heb nu de laatste tijd al zo vaak morgenrood gezien, maar denk je dat er dan water in de sloot zit? Geen druppel hoor.”

 

www.weerstation-meddo.nl

 

Jaarcijfers Meddo 1987 tot en met 31 oktober 2018

 

Warmste jaar                                                        12,4 ° Celsius                           2014

Koudste jaar                                                        9,6 ° Celsius                             1996

Natste jaar                                                           1035,5 mm                               1998

Droogste jaar                                                       455,8 mm                                 2018


Warme dagen (20 ° Celsius of meer)                     148 dagen                                2018

Zomerse dagen (25 ° Celsius of meer)                   79 dagen                                 2018

Tropische dagen (30 ° Celsius of meer)                 21 dagen                                 1994

Hoogste jaartemperatuur    37,5 ° Celsius                     02-07-15

Laagste jaartemperatuur    -20.5 ° Celsius  02-01-97


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen