ANWB AutoMaatje start 13 februari in Winterswijk

10 januari 2019

WINTERSWIJK – Op woensdag 13 februari zal de eerste rit van ANWB AutoMaatje in Winterswijk plaatsvinden. Dit project is bedoeld om ouderen die door fysieke problemen minder mobiel zijn, een autorit naar bijvoorbeeld kapper, supermarkt of ziekenhuis aan te bieden. De ANWB pakt dit project in Winterswijk samen met de Winterswijkse Uitdaging en het Vrijwilligerspunt op onder de naam Samenrijderspunt.

Bij ANWB AutoMaatje vervoeren vrijwilligers met hun eigen auto minder mobiele buurtgenoten die niet meer zelf voor vervoer kunnen zorgen of lastig van de bestaande vervoersdiensten gebruik kunnen maken.De vrijwillige chauffeurs worden zoveel mogelijk gezocht in de buurt van waar de deelnemer woont, zodat de kosten van de rit zo laag mogelijk blijven. Door ritten van deur tot deur aan te bieden, kunnen mensen weer naar bijvoorbeeld de kapper, de bakker, de huisarts, het ziekenhuis, maar ook weer lekker op de koffie bij vrienden.

Als lokale partner verzorgt het Vrijwilligerspunt samen met chauffeurs het vervoer van mensen die zelf moeilijk de deur uit kunnen. ZOOV, de regionale vervoerspartner opgezet door acht Gelderse gemeentes, ondersteunt het project in Winterswijk met raad en daad. Zij zien Automaatje als partner en niet als concurrent.

Wilt u  zien wat ANWB AutoMaatje in de praktijk betekent, bekijk dan eens het filmpje op:  https://wijwinterswijk.nl/vrijwilligerspunt/automaatje/

Hoe werkt ANWB AutoMaatje op hoofdlijnen?

  • Mensen die vervoer nodig hebben nemen twee dagen van tevoren contact op met het Samenrijderspunt 0543 200036;
  • Nadat de coördinator de deelnemer heeft ingeschreven (als dit nog niet is gebeurd), kijkt de coördinator welke vrijwilliger uit de poule van chauffeurs in de buurt woont en het vervoer op zich wil nemen;
  • De planner brengt de match tot stand. Hij meldt daarbij aan de deelnemer dat er iemand beschikbaar is en geeft de hoogte van de verschuldigde onkostenvergoeding aan. Deze vergoeding bedraagt € 0,30 per kilometer, gerekend vanaf het huis van de vrijwilliger, vermeerderd met eventuele parkeerkosten;
  • Op het afgesproken moment meldt de vrijwilliger zich bij de deelnemer voor het uitvoeren van de rit;
  • De deelnemer betaalt de overeengekomen onkostenvergoeding na de rit rechtstreeks aan de vrijwillige chauffeur.

ANWB AutoMaatje kent geen vervoersplicht
Uiteraard wordt er alles aan gedaan om een vrijwilliger te vinden die de deelnemer op de beoogde datum en tijdstip kan en wil vervoeren. Het is echter een vrijwillige dienst. Het kan dus voorkomen dat er op het gevraagde moment geen chauffeur beschikbaar is. De planner zal de deelnemer hier op tijd van op de hoogte stellen.

Deelnemen aan ANWB AutoMaatje
Als u iemand kent die in de toekomst gebruik zou willen maken van ANWB AutoMaatje, of als u dit zelf zou willen, dan kunt u zich aanmelden bij het Samenrijderspunt. Uw persoonlijke gegevens worden dan opgenomen in de database. Uiteraard worden deze gegevens vertrouwelijk behandeld en niet met derden gedeeld. U hoeft geen lid te zijn van de ANWB, iedereen kan zich aanmelden. Ook hoeft u geen lidmaatschap te betalen, u betaalt alleen voor een uitgevoerde rit.

Als u zich heeft aangemeld, krijgt u een ANWB AutoMaatje-deelnemerskaart met daarop de belangrijkste gegevens, spelregels en contactinformatie. Zodra u ergens naartoe wilt, belt u twee dagen van tevoren naar de centrale. Vervolgens gaan de vrijwilligers voor u aan de slag en zullen zij u vertellen hoe een en ander verder gaat.

Vrijwilliger worden
Zonder vrijwilligers kan AutoMaatje niet bestaan. Wie graag minder mobiele buurtgenoten wil helpen, kan zich aanmelden als chauffeur. Dit kan door contact op te nemen met het Samenrijderspunt/Vrijwilligerspunt. Als chauffeur moet u wel aan een aantal voorwaarden voldoen, namelijk:

  • De chauffeur moet een ‘Verklaring Omtrent het Gedrag’ (VOG) kunnen overleggen. Hieraan zijn geen kosten verbonden. Het Samenrijderspunt regelt dit samen met de vrijwilliger.
  • De chauffeur moet in het bezit zijn van een geldig rijbewijs B;
  • De chauffeur mag niet ouder zijn dan 75 jaar;
  • De chauffeur moet zelf eigenaar zijn van de auto die zij voor ANWB AutoMaatje willen gebruiken;
  • De auto moet apk zijn goedgekeurd en WA-plus verzekerd zijn. Ook moet er een Inzittendenverzekering zijn afgesloten.

Ook als chauffeur hoeft u geen lid van de ANWB te zijn.

Het staat een chauffeur vrij om een rit te weigeren. Bijvoorbeeld vanwege een extreem verre
bestemming of op een buitensporig tijdstip. Maar ook een rit voor een reiziger waar de chauffeur eerder een ongemakkelijk gevoel aan heeft overgehouden. Wie vragen heeft over de randvoorwaarden kan contact opnemen met het Vrijwilligerspunt.

 Maatwerk
Soms zijn er situaties denkbaar waarin er kan worden afgeweken van de regels. Bijvoorbeeld als iemand onverwacht naar het ziekenhuis moet en zich daardoor korter dan twee dagen van tevoren meldt. Of de rit die gemaakt moet worden, gaat  over een lange(re) afstand.
Als de planning het toelaat en er zijn vrijwilligers beschikbaar die bereid zijn deze afwijkende ritten uit te voeren, kan dat gewoon geregeld worden.

Wie meer informatie wil of zich wil aanmelden als deelnemer of vrijwillig chauffeur kan zich melden bij het Samenrijderspunt van het Vrijwilligerspunt, Torenstraat 9 in Winterswijk. U kunt ook bellen met 0543 – 200036 of mailen naar automaatje@vpwinterswijk.nl.

 


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen