Ap Tenkink schrijft boek over Joods meisje in de oorlog

27 juli 2017

Achterhoekse ode aan Amsterdamse moeder

 

In maart verscheen het boek Annie en de rest van haar leven van Ap Tenkink. Ap (70) is geboren op boerderij Lutje Kössink op de grens van de buurtschappen Huppel, Henxel en Ratum. “Mijn moeder is in de Tweede Wereldoorlog – door honger gedreven – met haar familie vanuit Amsterdam op de fiets naar Winterswijk gekomen, waar ze eten en onderdak vond bij Lutje Kössink en een relatie kreeg met mijn vader.” Met haar levensloop van zijn als inspiratie schreef hij zijn eerste boek.

 

door Betty Wassink

 

Ap Tenkink was tot aan zijn pensionering werkzaam in de elektro-techniek.  Niet alleen in eigen land, maar vaak ook ver daarbuiten tot de Arabische landen aan toe. “Nu ben ik vooral opa en doe hand- en spandiensten voor mijn beide zoons. Dat bevalt me prima, want de ontwikkelingen in de techniek gaan me nu te snel.”

 

Familieband

Het schrijven begon met ‘De Familieband’, een boekje met familieverhalen van de familie van zijn moeder. “Ruim vijftig jaar hadden we familiereüni, maar doordat de generatie van mijn moeder er niet meer is, stopte dat en verschijnt ook het boekje niet meer. Maar ik had wel de smaak te pakken van het schrijven. Mijn grote voorbeeld is Henk Krosenbrink.  Ik heb al zijn boeken gelezen.” Mensen uit het westen die deze omgeving willen leren kennen, moeten Krosenbrinks boeken lezen’, aldus Ap, die op boerderij Weideman in Huppel woont. Twintig jaar geleden, tijdens het herstel na een heupoperatie, schreef hij zijn eerste boek. “Toen nog gewoon met pen en papier, want een computer had ik nog niet.” Maar eenmaal weer aan het werk lag het boek vaak heel lang stil. “Dan zit je soms lange tijd in een impasse. Maar als ik de zin voelde, kwam er na de eerste paar regels wel weer een hoofdstuk op gang.”

 

Heel Nederland Schrijft

Annie en de rest van haar leven is eigenlijk zijn tweede boek. “Toen die Familieband stopte, kwam ik op het spoor van het verhalenplatform HeelNederlandSchrijft, waarop ik sindsdien korte verhalen schrijf. Het is echt een hobby, waarvan ik in het begin weleens dacht: dat kan ik toch niet? Maar het ging aardig goed, waardoor het langzaam wat groter werd. Dit boek komt voort uit die korte verhaaltjes. Als je de beperking van 400 woorden loslaat, ga je verder. Dat is de basis geweest, maar ik wist niet van tevoren wat het zou worden.” Het werd een boek van 338 pagina’s.

Hij haalt zijn inspiratie uit dagelijkse nieuws over gebeurtenissen waar ook ter wereld en is vooral geïnteresseerd in wat dat met mensen doet. En hij leest graag. Wat zijn schrijfstijl is? “Ik weet niet of daar een benaming voor is. Ik schrijf gewoon zoals je het zegt. Ik ben geen taalkundige. Lezers uit mijn directe omgeving herkennen me er wel in.”

 

Het boek

Annie is een Amsterdams Joods meisje dat met haar familie naar Auschwitz wordt gedeporteerd. Zij wordt uit het kamp gehaald en ter vermaak van officieren naar een daarvoor bestemd centrum gebracht. Ze is een pittige tante, zoals Amsterdamse meisjes kunnen zijn. De Duitse militair Carl houdt het in de gaten en neemt haar mee naar zijn verzetsorganisatie, waar ze goed werk verricht. Ze heeft heimwee naar Amsterdam, maar wordt, ondanks dat ze joods is, liefdevol opgenomen in de Zuid-Duitse geboorteplaats van Carl, waar ze trouwen en bij tijd en wijle niet ongevaarlijke, avonturen beleven.

 

Inspiratie

De lezer die Ap kent, herkent in het boek zijn boerenafkomst. Ook de organisatie van de allereerste opera in de Steengroeve, waar hij nauw bij betrokken was, komt er in voor. “Het is fictie met een verzameling van invloeden uit mijn eigen leven; mijn levenservaring en onderwerpen waarover ik veel gelezen heb. Maar bovenal is het verhaal geïnspireerd door het bijzondere leven van mijn moeder en haar Amsterdamse afkomst. Als kind bezochten we regelmatig onze ongetrouwde tante in Amsterdam. Dan lag ik met mijn broer op de stoep om het functioneren van de tram te bestuderen. Later ben ik zelf ook naar het westen gegaan. Ik heb in militaire dienst gestudeerd en de diploma’s behaald, die nodig waren om voor Siemens Den Haag te gaan werken. Ik heb veel in diverse kerncentrales gewerkt.”

 

Ode aan moeder

“Naarmate ik ouder werd, dacht ik steeds meer aan wat mijn moeder heeft gepresteerd door als totaal agrarisch onkundige het boerenbedrijf voort te zetten na het vroege overlijden van mijn vader. Het boek is een ode aan haar, maar ook aan de moeder van mijn vriendin, ook een Amsterdamse, die trouwde met een Chinees. We zagen de overeenkomsten in de levens van onze moeders: ze werden vroeg weduwe en runden daarna een bedrijf, in combinatie met een gezin met heel jonge kinderen.”

 

Ook de oorlog fascineert hem. “Duitsland had toentertijd 50 miljoen inwoners, waarvan een deel slecht was, maar wat is er met de gewone onschuldige mensen gebeurd? Een bevolking die het niet eens is met een regime, maar daar toch mee moet leven, dat intrigeert me.” Dat verklaart ook zijn interesse in de geschiedenis van 1920 tot 1950. “Hoe mensen probeerden het hoofd boven water te houden.”

 

Hobby

Ap kwam met zijn manuscript bij Boekscout terecht. “Ik heb het laten corrigeren op taalgebruik en spelling en in maart werd het goedgekeurd.” Annie en de rest van haar leven is een ‘printing on demand’ productie. Een techniek, die het mogelijk maakt kleine aantallen boeken te drukken. Steeds als iemand een boek bestelt, kan dat worden geprint en geleverd. De eerste reacties zijn positief. “Ik hoop dat mensen ervan genieten. Daar doe ik het voor. Ik hou van schrijven, zoals anderen van schilderen houden. Het is een leuke hobby waar ik toch wel vier of vijf dagen in de week mijn ei in kwijt kan.”

 

Smaakt naar meer

Een tweede boek ligt klaar in de ruwe versie. “Dat gaat over een piloot van Vliegveld Eelde, die onder zeer droevige omstandigheden in Rusland tewerk gesteld wordt. En ik ben halverwege met mijn derde boek, dat zich afspeelt in Syrië, waar een jong echtpaar met kleine kinderen hun kapotgeschoten stad ontvlucht en op Lesbos terechtkomt.”

 

Annie en de rest van haar leven: ISBN: 978-94-0223-409-1. Prijs: € 22,99. Te verkrijgen bij Boekhandel Kramer en via de webwinkel van www.boekschout.nl.

 

Win een boek van Ap Tenkink

Wilt u als lezer van De 50+ krant kans maken op een gratis exemplaar van Annie en de rest van haar leven? Stuur dan een mail naar redactie@devijftigpluskrant.nl met het antwoord op de vraag: Hoeveel korte verhalen van Ap Tenkink staan er dd. 30 juli 2017 gepubliceerd op www.heelnederlandschrijft.nl? Onder de goede inzendingen worden drie boeken verloot.

 


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen