Babbeltrucs, ze verzinnen elke keer iets nieuws

26 november 2019

(door Jelle Broekman, wijkagent Winterswijk Centrum)
Jaarlijks krijgen we in Winterswijk meldingen van een zogenaamde babbeltruc. Onbekenden proberen u met een smoes af te leiden of bij u binnen te komen. Gelukkig zijn er altijd mensen die hier niet intrappen en ons bellen. Helaas slaagt de dader soms wel in zijn bedoelingen. Pas later beseffen de mensen dan dat er iets niet klopt. Ze komen er achter dat er geld of sieraden weg zijn. Op meerdere plekken in het land zijn er de laatste weken incidenten geweest waarbij men zich voordoet als verpleegkundige. Men praat zich naar binnen om bloed te prikken. Er zijn voorbeelden waarbij men zelfs eerst telefonisch een afspraak maakt. Deze dieven verzinnen iedere keer iets nieuws om uw vertrouwen te wekken. Wees er dus van bewust dat er mensen rondlopen die uit zijn op uw spullen. Ook in Winterswijk.
Enkele tips :

 • Waarschuwing
  De politie waarschuwt met nadruk voor deze vorm van criminaliteit. Veel mensen denken dat dit hen niet zal overkomen, maar iedereen loopt kans om slachtoffer te worden van een babbeltruc. Laat nooit onbekende bezoekers uw huis binnen en sluit uw deur als u iets voor deze bezoeker moet pakken. Geef daarnaast nooit uw pincode af. Geen enkele officiële instantie zal u ooit om uw pincode vragen. Als u het niet vertrouwt, bel dan direct de politie via 112.
 • Inbrekers gebruiken babbeltrucs
  De politie waarschuwt voor bezoekers die met een smoes de woning willen binnenkomen. Vaak hebben deze onbekende bezoekers een dubbele agenda en proberen ze ongezien waardevolle spullen zoals portemonnees en tassen weg te nemen. De politie adviseert onbekend bezoek buiten de deur te houden en/of hun verhaal te controleren.
 • Laat niemand binnen, wat ze ook verzinnen!
  Beroving door een babbeltruc komt steeds vaker voor en soms zelfs met bedreiging en/of geweld. Dieven doen zich ook voor als meteropnemer of reparateur of vragen om een glas water of een pen, terwijl een handlanger het huis binnenglipt. Babbeltrucs gebeuren vooral aan de deur en bij pinautomaten. Denk niet dat het u niet overkomt, want de dieven zijn zeer behendig met hun smoezen. De politie is alert op deze vorm van diefstal.

Niet alleen ouderen kunnen de dupe worden van een babbeltruc. Het kan iedereen overkomen. Aan de deur, in de supermarkt, bij de pinautomaat of aan de telefoon. De dieven doen zich voor als een bankmedewerker of iemand die de meterstand komt opnemen. Of als iemand die even naar het toilet moet of om kennis te maken als ‘nieuwe buur’. Met een smoes komt de dief bij je binnen om geld of andere bezittingen te stelen.

 • Tip de politie
  De politie raadt iedereen sterk aan onbekenden niet zomaar binnen te laten. Vraag om een legitimatiebewijs en let goed op uw persoonlijke eigendommen. Als u het niet vertrouwt, bel dan direct de politie.

De politie heeft op politie.nl een speciale internetpagina over babbeltrucs. Lees deze informatie en de tips goed door en deel het met uw familie. Voorkom dat u of uw familieleden slachtoffer worden.
Jelle Broekman, wijkagent Winterswijk Centrum


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen