Bargerbosch hartveilig dankzij eigen AED

19 augustus 2017

WINTERSWIJK – Vanmiddag, zaterdag 19 augustus wordt de buurt-AED voor de Bargerbosch in Winterswijk officieel in gebruik genomen. Met het plaatsen van de AED in een geklimatiseerde buitenkast van de Stichting Hart4Winterswijk wordt het toestel officieel in gebruik gesteld. Aansluitend is er op het voetbalveldje bij de Bargerbosch voor de buurtbewoners een gratis instructie over de werking van de AED. De buurtbewoners hebben zelf het geld ingezameld voor het toestel.

Het buurtcomité vormde zich spontaan nadat ze waren benaderd door de Stichting Hart4Winterswijk. Deze Stichting ijvert voor een hartveilig Winterswijk. De buurtbewoners brainstormden met elkaar wat de beste aanpak zou zijn en over de gemiddelde bijdrage per huishouden om zelf de AED aan te schaffen inclusief 10 jaar onderhoud. Dat was 15,00 euro. De Stichting zorgde voor de middelen en de materialen. Hiermee gingen de leden van het comité op pad. “De respons was hartverwarmend. Meestal kregen we een compliment voor het initiatief en onderschreven mensen het belang van een AED in hun eigen buurt. Bewoners gaven ruimhartig de gewenste bijdrage”, aldus Jeroen Boesveld van het actiecomité. Bij zijn woning komt de AED ook te hangen. Ruim 75% van de buurt betaalt nu mee. “We verwachten dat als mensen eenmaal zien dat de AED er echt hangt, we het laatste deel van de buurt ook over de streep trekken”, vult Harrie Garritsen van het actiecomité aan.  “Dan is het echt ‘onze’ AED”.
Deze aanpak wil de Stichting Hart4Winterswijk herhalen voor alle andere buurten van Winterswijk. Voorzitter Johan Esendam: “Bij een eventuele hartstilstand in de wijk kan dan het slachtoffer binnen de cruciale tijd van 6 minuten worden gered. Maar met plaatsing van alleen een AED zijn we er nog niet. Er moeten ook voldoende mensen zijn die kunnen reanimeren. Met de gratis instructie aan alle buurtbewoners, willen wij de drempel naar een officiële AED- en reanimatiecursus verlagen. Met het behaalde diploma kan men zich dan via de Nederlandse Hartstichting als burgerhulpverlener aanmelden bij het oproepsysteem, gekoppeld aan de meldkamer van 112, via www.hartstichting.nl/aanmelden”.

 


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen