Bart lucht zijn hart

24 mei 2018

Bemoeizucht

 

De luizenmoeder. We kunnen er niet omheen, heel Nederland was maandenlang in de ban van deze even hilarische als spraakmakende serie. ‘Hallo allemaal’, ‘Winterklaas’ en ‘participizza’ staan voor eeuwig in ons collectieve geheugen gegrift.

Mijn vrouw en ik zaten aan de buis gekluisterd en zagen hoe door de makers met name ouders op humoristische wijze een heldere, soms confronterende, spiegel werd voorgehouden.

Regelmatig menen zij ten onrechte dat hun kind hoogbegaafd is – de wens is de vader van de gedachte – om er vervolgens overal mee te pronken. Met minder nemen zij geen genoegen. Waarom toch? Ieder kind is goed zoals hij/zij is, hebben wij onze kinderen geleerd. Pienter of slim is wezenlijk anders dan hoogbegaafd, maar door het gedaalde niveau van het onderwijs is in het land der blinden eenoog al snel koning.

En wat te denken van het verjaardag- en traktatieprotocol? De verjaardag is voor elk kind waarschijnlijk de belangrijkste dag van het jaar. Cadeaus, belangstelling; een gelegenheid die ze willen vieren met een traktatie: geen macrobiotische fratsen natuurlijk, maar gewoon lekker ouderwets snoep. Maar volgens zo’n protocol mag slechts één kind per dag trakteren. Een grap, dacht ik aanvankelijk. Ik zou willen dat het waar was. Ik mis ouderlijke empathie, hoe zouden ze het zelf vinden? Wat kan het schelen voor die enkele keer per jaar? Ze gaan er echt niet dood aan.

Omdat ouders soms dreigen te vertrekken naar andere scholen – een oneigenlijk, maar effectief middel – wringen directies en leerkrachten zich in allerlei bochten om dat te voorkomen. De ongebreidelde bemoeizucht van papa’s en mama’s voelt voor veel leerkrachten als een beklemmend keurslijf, het gezond verstand lijkt ver te zoeken.

Ik hoop dat de serie ouders aan het denken heeft gezet, dat ze niet meer over, maar met hun kroost praten. Nazaten schamen zich soms voor hun gedrag, en voelen zich opgezadeld met torenhoge verwachtingen. Tijdens mijn actieve jaren als docent heb ik met enige regelmaat trieste voorbeelden gezien. Geheel onbedoeld wordt een ondraaglijke last op de frêle schouders gelegd. Opvoeders hebben soms een verkeerd beeld van hun kinderen.

Ik gun ieder kind een leerkracht als juf Ank: een professional met verstand van zaken, iemand die ergens voor staat, bij wie leerlingen zich veilig voelen en die zich niet laat ringeloren door al te opdringerige ouders. Ik vrees echter dat dit type juf/meester steeds schaarser wordt.

Wij kijken nu al uit naar het nieuwe seizoen.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen