Bart lucht zijn hart

25 januari 2018

Geen moeite te veel

Bart Iking

Tot ruim een half jaar geleden was schoonmoeder een buitengewoon kwieke, oudere dame met een scherpe geest en uitzonderlijk sterke wil. Ze woonde alleen in een leuk huisje in een   vriendelijk dorpje verderop. Voor haar boodschappen en het onderhouden van sociale contacten sjeesde ze op haar aangepaste fietsje van hot naar her, voor grotere afstanden liet ze zich majesteitelijk door een van haar (klein)kinderen rijden. Een paar keer per week gaf ze pianoles aan enkele zeer trouwe leerlingen, waarbij het meer om de gezelligheid (de laatste nieuwtjes) ging dan om muzikale groei. Het digitale tijdperk ging geheel aan haar voorbij: niks appen, mailen of sms’en. Voor haar waren handgeschreven berichten, telefoontjes of onderonsjes pas echte middelen van communicatie. Internet was een vreemde wereld.

Maar toen, toen ineens viel ze om. In het holst van de nacht werden we gebeld, ze was opgenomen in het ziekenhuis. Ze had veel pijn, voelde zich ziek en was moe. Als bezoeker zit je een beetje ongemakkelijk aan de rand van het bed, soms zoekend naar troostende woorden (ik weet nooit zo goed wat ik moet zeggen), dan weer even een blik op de monitor met kille getuigen van een verontrustend ziektebeeld: een zware hartaanval. De eens zo taaie dame was nu fragiel en kwetsbaar.

Rond haar bed was het een drukte van belang: nachtzusters en broeders, artsen en specialisten liepen in en uit. Een tedere aai over haar hoofd, een zachte streling over de wang, een troostend woord, een kopje thee, een glaasje drinken, voor hen is geen moeite te veel; de medische staf in optima forma. Onbaatzuchtig en bewonderenswaardig empathisch.

Ze woont nu in een verzorgingstehuis en maakt het naar omstandigheden redelijk goed: sterke geest in een zwak lichaam. De altijd vieve en energieke vrouw is een mens van alledag. Ook hier wordt ze omringd door liefdevolle verpleegkundigen en medewerkers van de instelling, voor wie geen zee te hoog lijkt om de bewoners te verzorgen, te vertroetelen en het hen naar de zin te maken.

In de media wordt veel geklaagd over misstanden in de medische sector: het verfoeilijke rendementsdenken trekt een beangstigende wissel op de ideale verzorging van de patiënt. Wij hebben gezien hoe het ook kan. Uit een onderzoek dat weekblad Elsevier kortgeleden heeft gedaan naar de kwaliteit van de medische zorg in de Achterhoek worden onze ervaringen volledig bevestigd. Wie zou hier nou niet willen wonen?


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen