Bedrijf, hobby en gezin smelten samen op Hoeve ’t Ros

26 november 2019

Geen dag is hetzelfde op Hoeve ’t Ros van Martijn en Ursula te Brake-de Bree in Winterswijk Woold. Seizoenen en buienradar bepalen voor een groot deel wat er op de boerderij gebeurt. Martijn en Ursula zijn dierenliefhebbers en deze wederzijdse passie is hun grootste drijfveer.

Door Daniëlle Carrière
Martijn en Ursula namen het melkveebedrijf, waar ze al langer werkzaam waren, op 1 januari 2016 volledig over van Wim en Ria Tervoert. “Wim en Ria zijn net onze wederzijdse schoonouders”, zegt Ursula, “en een extra opa en oma voor onze kinderen Elena en Olaf. Ze komen hier nog regelmatig klussen.”
Terwijl Martijn en Ursula tussen de koeien door de wei lopen, noemen ze de namen van de dieren. “Dat is Veetje, een lieve, maar ook een beetje een lompe koe”, zegt Ursula. “Ze wil geaaid worden, maar ze loopt soms zo tegen je aan.”
Te Brake heeft koeien van het Holsteiner ras en daar lopen een paar vlekvee-kruisingen tussen. “Die hebben een aparte kleur en dat vindt Ursula mooi”, zegt Martijn.

Boerenzoon
Martijn te Brake (43) werd geboren op de boerderij van zijn ouders in Meddo. Zijn broer nam de boerderij over. Martijn wilde ook boer worden, deed een agrarische opleiding en werkte tien jaar voor het blad Vee & Gewas. “Vervolgens ben ik inseminator geworden. We waren op zoek naar een boerderij en via een kameraad kwam ik hier bij Tervoert terecht.
Ursula te Brake (43) komt uit Zeeland. Ze heeft geen agrarische roots. Wel was zij altijd al gek op dieren. Na de MAS Dierverzorging en Diergezondheid in Barneveld is ze de HAS in Den Bosch gaan doen.
Het boerenbedrijf runnen Martijn en Ursula samen. Dat ze op ’t Ros terecht konden was voor hen ‘nu of nooit’. Martijn en Ursula glunderen als ze erover vertellen. “We zien het niet als werk. Het is een manier van leven”, aldus Martijn.

Ochtendritueel
Iedere dag loopt Martijn met een kopje koffie de stal in en gaat aan de slag als boer. Om 8 uur is hij weer binnen om zijn kinderen uit te zwaaien en ook ‘s middags om drie uur als ze uit school komen, is hij er meestal bij.
Terwijl Martijn de koeien melkt, voert Ursula de kalfjes. Afhankelijk van het seizoen gaan de koeien naar buiten of worden gevoerd. Dan gaat ieder voor zich aan de gang met de eigen taken die elke keer weer anders zijn. De kuil moet open zijn, het gras gemaaid en geschud, het mais geoogst en ingekuild, monteurs en vertegenwoordigers moeten worden ontvangen. En als de koeien in de herfst weer dag en nacht op stal komen, moeten ze worden geschoren. Dan begint ook de periode van het voer steeds aanschuiven, zodat de koeien altijd bij het eten kunnen. En ’s avonds wordt er weer gemolken.
De meeste werkzaamheden van een boer zijn seizoensgebonden en weersafhankelijk. Dit jaar midden oktober gingen de koeien ‘s morgens na het melken nog de wei op. “Dat is nog vrij laat in het seizoen, maar het weer was nog mooi en er stond nog gras.”
Ursula vult aan: “Weidemelk levert een paar centen meer op en daarvoor moeten koeien minimaal 120 dagen per jaar zes uur per dag naar buiten. ’t Ros is bovendien een van de 600 melkveebedrijven in Nederland die Planet Proof melk produceert”, vertelt ze trots. “We willen ons steeds verbeteren en het is dan ook een uitdaging voor ons om aan de betreffende eisen te kunnen voldoen.”

Afkalven
Melkkoeien krijgen ieder jaar een kalf. Dit is nodig voor de melkproductie. Martijn: “Meestal gaat dat vanzelf. Ik ben wel in de buurt, maar we grijpen alleen in als het te lang duurt. Het echte werk begint na het afkalven. Deze nazorg doen we samen. De koe krijgt een energiedrank en het kalf krijgt biest. Deze eerste melk van een koe na het afkalven bevat belangrijke stoffen voor de weerstand van een kalf.”
In oktober was er een afkalfpiek op ’t Ros. “We proberen het te spreiden. Een koe is iedere drie weken tochtig. Minder kalveren is beter te managen en de infectiedruk is lager. Toch ontkom je soms niet aan een periode met veel kalfjes.”
Een boer is bijna 24 uur per dag, 365 dagen per jaar met z’n werk bezig. Toch is er ook tijd voor hobby’s, korte vakanties en dagjes uit met de kinderen. “Ik loop hard en Ursula heeft hobby aan de huisdieren”, zegt Martijn. “We hebben honden en een papegaai”, vult Ursula aan. “We gaan wel eens op een korte vakantie, bijvoorbeeld naar Zeeland waar ik vandaan kom. Dan schakelen we een bedrijfsverzorger in voor het melken.”

Woolds koningspaar
In 2017 schoot Ursula de vogel eraf bij het koningsschieten op het Woolds feest. Ursula en Martijn werden het nieuwe koningspaar. “We hadden vooraf bij de buren al aangekondigd dat we mee wilden schieten. Alles om het koning uithalen de volgende dag mogelijk te maken werd voor ons geregeld door de buren. Voor ’s avonds hebben we een melker ingehuurd, maar de volgende dag hebben we wel zelf gemolken en gevoerd. We waren net klaar en omgekleed toen de feestende Wooldse inwoners hier het erf opkwamen om ons te feliciteren.”
Martijn vult aan: “Ondertussen werd er door enkele buren achter de schermen nog een koe geholpen bij het afkalven. Zul je net zien dat het dan niet vanzelf gaat. Maar ze hebben zich er goed mee gered.”

 


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen