Bekende zangers en acteurs kijken uit naar Steengroevetheater

4 juni 2019

Het Steengroevetheater belooft deze zomer weer een bijzonder kijk- en luisterspektakel te worden met een moderne uitvoering van Mozarts opera Die Zauberflöte. Naast een groot gezelschap muzikanten en toneelspelers uit de regio, werken ook tal van bekende acteurs, zangers en musici uit binnen- en buitenland eraan mee. Verslaggever Wim Ruesink van de 50+Krant sprak met een aantal van hen.

Peter Lusse: “Wat een ongelooflijk mooie plek weer hier”
Peter Lusse met de Belgische zangeres Nathalie Denyft

De 60-jarige Peter Lusse is met Marco Bakker de bekendste acteur in Die Zauberflöte. Peter speelde o.a. in Vrienden voor het leven, Flodder, Nieuwe buren, Moordspel en Schiet mij maar lek. Velen zullen hem ook nog kennen van de chipsreclame op tv in de jaren 80 (‘Crispy geluidje toch??’). Peter Lusse zal de rol van de bange en niet zo snuggere vogelvanger Papageno vertolken.
Peter: “Wat een ongelooflijk mooie plek weer hier in Winterswijk. Ik  was vorig jaar bij de opening van De Gulle Smid waar ik een soort conference hield.  Een prachtige plek aan het water en nu deze plek weer. Die Zauberflöte is geschreven door een komiek voor een komiek. Het werk van Mozart is zo toegankelijk voor het gewone publiek, geen statige zware opera of smokingvoorstelling,  maar een singspiel. Spelen in de Steengroeve lijkt me echt gaaf en hoewel het zangtechnisch misschien niet zwaar is voor mij, ben ik wel blij met een rustdag tussendoor. Een opera zing je ook niet dagen achter elkaar. Om mijn conditie op peil te houden fiets ik veel, ik hoop zeker ook hier nog even te kunnen fietsen om wat van die prachtige omgeving te zien.”

Jan Rot: hertaler, geen vertaler

Jan Rot in de groeve met Peter Lusse

Zanger, componist en tekstdichter Jan Rot is de man achter de teksten van Die Zauberflöte. Rot was ook de man die dit jaar een hertaling (geen vertaling ) verzorgde voor de Matthäus Passion en deed hiermee recht aan de moderne tijd, iets wat hij ook met Die Zauberflöte heeft gedaan. “Winterswijk is voor mij niet onbekend, theater De Storm ken ik natuurlijk, maar ook nog Eucalypta, dat was in de jaren 70 een naam op popgebied.”

Regisseur Jasper Korving: geen operafan

 

“Het klinkt misschien gek, maar ik ben geen operafan”, zegt regisseur Jasper Korving. “Ik ben een fan van Jan Rot, zo veelzijdig die man en toen hem gevraagd werd Die Zauberflöte te vertalen naar het Nederlands was hij gelijk enthousiast. We maken het compact, dicht bij de mensen zodat ze de gezichten goed kunnen zien. En we gaan ook wel weer zorgen voor wat special effects. Ik kan er nog niet te veel van zeggen, maar er komt ook een slang in het verhaal voor.”

Zangeres linea recta terug naar Wenen
In het vroege voorjaar hield regisseur Jasper Korving audities in o.a. Amsterdam. “Ongelooflijk veel talent voorbij zien komen, we hadden veel keuze. Zo kwam er ook een dame speciaal overgevlogen uit Wenen. Ze had een prachtige stem, echt, maar niet wat wij zochten. Ze ging linea recta met haar man weer terug met het vliegtuig. We vertellen ook altijd dat ze bij ons op  geen hoogpolig tapijt, mooi lakschoentjes, luxe kleedkamers of andere luxe moeten rekenen. Een dixi is er wel.”

Yvonne Kremer: “Jaarlijks gezinsgebeuren”
Yvonne Kremer neemt de maten op van Ankie van den Berg

Yvonne Kremer is een van de zeven dames die de kleding verzorgt. De Duivense komt zeker één dag in de week naar Winterswijk om aan de slag te gaan in de nieuwe hal aan de Laan van Hilbelink. “Van het opmeten tot aan het afleveren van de kostuums, maar ook met het omkleden tijdens de voorstellingen, zijn we druk. Ik ga ook met de regisseur mee op pad om de juiste stoffen uit te zoeken. We proberen ook in de kostuums een opbouwende tijdslijn te laten zien voor deze voorstelling, van klassiek naar modern. We komen al twintig jaar op camping Piepers, ook dit jaar weer. Ik zat voorheen in het orkest, nu ben ik hoofd van de kledingafdeling. Mijn man en jongste dochter spelen in het orkest. Wij waren een van de eerste niet-Winterswijkers die hielpen bij het Steengroevetheater, zo mooi om te doen.”

Emile Engel: “Koor krijgt nu ook een andere rol”
Koorleider Emile Engel heeft maar liefst 85 koorleden tot zijn beschikking, waaronder veel Classic WM leden. “De koorleden gaan dit jaar niet alleen zingen, ze gaan ook meespelen, krijgen er dus een rol erbij; welke, dat kan ik nog niet verklappen.”

Wiebke speelde 600 keer in Phantom Of The Opera
Deze cast van het Steengroevetheater bestaat naast veel regionale talenten ook uit diverse gelouterde artiesten. De Nederlandse sopraan en operazangeres Wiebke Goetjes is er een van. Zo speelde ze in twee jaar tijd maar liefst 600 maal in Phantom Of The Opera, o.a. in Londen.

“Unieke orkestbezetting”
Orkestleider Gerben Kruisselbrink heeft de arrangementen flink door elkaar gegooid. “Een opera met basgitaarpartijen  en drums, dat maakt het tot een unieke uitvoering.”

Zie ook:

Interview met Marco Bakker, de grote ster in het Steengroevetheater dit jaar

Marco Bakker zong ooit op feestje Winterswijkse Johanna Beskers

www.steengroevetheater.nl

 

 


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen