Beperkte stijging waterschapsbelastingen in 2018

26 november 2017

Een gezin met een eigen woning betaalt in 2018 gemiddeld €4,50 meer aan de waterschappen dan in 2017. Dit blijkt uit een prognose van de Unie van Waterschappen. De waterschappen zorgen hiermee voor droge voeten, schoon water en de zuivering van het afvalwater. Dit is een stijging van 1,4%, exact gelijk aan de inflatie die door het Centraal Planbureau voor 2018 wordt verwacht.

Gemiddeld betaalt een gezin volgend jaar ongeveer €325 aan waterschapsbelastingen. De tarieven zijn nog niet definitief vastgesteld, maar de trend is duidelijk: de gematigde stijging waar al een aantal jaren sprake van is, zet ook in 2018 door. Toine Poppelaars, bestuurslid van de Unie van Waterschappen: “De stijging van €4,50 komt voor een gemiddeld gezin neer op 38 eurocent per maand. Het is een knappe prestatie dat de tarieven zo beperkt stijgen. De waterschappen staan voor grote opgaven als klimaatverandering, met een steeds grotere inspanning om wateroverlast te voorkomen als gevolg. Door innovatieve oplossingen toe te passen, samen te werken en een efficiëntere bedrijfsvoering houden de waterschappen de kostenstijging zo laag mogelijk. Dat vertaalt zich in de beperkte lastenstijging die zich voor volgend jaar aftekent.”

De waterschappen zorgen in ons land voor de best mogelijke bescherming tegen hoogwater en wateroverlast, zetten zich in voor voldoende oppervlaktewater van een goede waterkwaliteit en zuiveren het afvalwater dat burgers en bedrijven op de riolering lozen. Ieder waterschap is daar in zijn eigen gebied verantwoordelijk voor. De keuzes die een waterschap maakt hangen af van de inrichting van het gebied. Is het hoog- of laaggelegen? Is er snel kans op wateroverlast of juist droogte? Is het verstedelijkt gebied of meer landelijk? Het zijn allemaal factoren die invloed hebben op de kosten van het waterbeheer. De waterschapsbelasting varieert dan ook per regio. Voor een gezin met een eigen woning varieert de lastendruk van €230 tot €460. De  tariefvoorstellen worden op dit moment binnen de waterschappen besproken. De komende weken stellen de besturen van de waterschappen de definitieve tarieven vast.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen