Bernhards hongerwintermenu: tulpenbollensoep

18 december 2019

WINTERSWIJK – Tot volgend jaar op 5 mei wordt telkens op andere plaatsen in Nederland gevierd dat het 75 jaar geleden is dat ons land werd bevrijd. Het zuiden van het land werd geleidelijk aan vanaf 12 september 1944 bevrijd. Er werd met de slag om Arnhem al een poging gedaan om noordelijke Nederland te bevrijden, maar die mislukte. In december was het gebied tot aan de grote rivieren bevrijd. Voor de bewoners daarboven braken moeilijke tijden aan. De Hongerwinter begon. Met veel tulpenbollen op het menu.
Door Bernhard Harfsterkamp
De oorzaak van deze periode vol ontberingen was dat de voedseltoevoer en het vervoer van brandstof, vooral naar en in West Nederland, ernstig stagneerde. Hoewel het in de Achterhoek zeker geen vetpot was, was daar geen sprake van een groot tekort. Er werd van daaruit zelfs voedsel met de trein naar familieleden en kennissen in het westen van het land gebracht. De combinatie van voedselschaarste en het gebrek aan brandstof, waardoor huizen niet meer warm werden, zorgde er voor dat in de Hongerwinter 20.000 mensen stierven.
Vooral aardappels, in die tijd het belangrijkste onderdeel van de warme maaltijd, waren moeilijk meer te krijgen. Daarom werden er alternatieven gezocht zoals de tulpenbol. Dat tulpenbollen te eten zijn is niet verwonderlijk. Als je zo’n bol dwars door snijdt, lijkt die op een ui. Het is er ook verre familie van. In het befaamde “Cruytboec” van Rembert Dodoens, een arts uit de zestiende eeuw, wordt de tulpenbol al genoemd voor salades. Lekker met olie en azijn. Maar het gebruik is in de eeuwen daarna vergeten. In 1944 moest opnieuw ontdekt worden in welke gerechten een tulpenbol was te gebruiken.
Het Rijksbureau Voedselvoorziening in oorlogstijd heeft zelfs uitgezocht dat de tulpenbollen zetmeelrijk zijn en dat ze daarom de aardappel kunnen vervangen. Ze worden op dezelfde manier gebruikt als de aardappel. Ze worden gekookt en gebakken. Ze worden gebruikt voor soepen en stamppotten. Oude bollen worden ook gemalen. Van het meel worden koekjes, brood en pannenkoek gebakken. In de kranten verschijnen zelfs steeds meer recepten. Of de tulp echt lekker wordt gevonden is twijfelachtig. De een vindt ze smakeloos en de ander herkent iets van de smaak van de aardappel, maar geliefd worden ze niet. De tulpenbol werd gegeten, omdat er niets anders meer was. Na de bevrijding van noordelijk Nederland was het meteen voorbij met de “populariteit” van de tulpenbol. De gerechten drongen daarna nooit door in de kookboeken van de huishoudscholen. Het was eens maar nooit meer.

Wie toch eens een gerecht met tulpenbollen wil proberen, kan deze tulpen-champignonssoep bereiden.

Wat hebben we nodig voor twee personen?

  • Drie biologische tulpenbollen, schoongemaakt, van groene kiem ontdaan en fijngesneden;
  • Een ui, fijngesneden;
  • 200 gram champignons, in dunne plakjes gesneden;
  • Boter en olie;
  • Zout en peper en paprikapoeder;
  • Groentebouillonblokje;
  • Twee eetlepels gesneden kervel;
  • Geraspte kaas;
  • Drie deciliter water.

Hoe bereiden we het?

  • Fruit de ui en tulpenbollen in boter en olie op matig vuur;
  • Kruid met zout, peper en paprikapoeder;
  • Voeg na een minuut of tien de champignons toe en bak mee;
  • Laat nog zo’n tien minuten op matig vuur bakken;
  • Voeg dan het water toe en het bouillonblokje en doe een deksel op de pan;
  • Laat en minuut of tien pruttelen en voeg dan de peterselie toe;
  • Na vijf minuten de soep verdelen over twee borden. Strooi er geraspte kaas overheen.

Maar u kunt als de tulpenbollen u toch tegenstaan ze ook vervangen door uien.

 


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen