Bernhards recept met nieuwe haring

4 juni 2019

Door Bernhard Harfsterkamp

Vlaggetjesdag was ooit de dag waarop de haringvangst begon. Vissersschepen in diverse havens werden, voordat ze de zee opgingen, met vlaggetjes versierd. Tegenwoordig wordt vlaggetjesdag gevierd als zogenaamd de eerste nieuwe haring de haven van Scheveningen wordt binnengebracht. Een eerste vaatje met ongeveer 45 haringen wordt dan voor een goed doel geveild. De volgende dag wordt de nieuwe haring overal in het land verkocht.

Zo nieuw is die haring dan al lang niet meer, want de vis is al vele weken ervoor gevangen, gekaakt, ingezouten en ingevroren. De nieuwe haring die wij na de vlaggetjesdag bij de viskramen op de markt en op andere locaties kopen is ontdooid, want in de weken voor vlaggetjesdag moet het hele land voorzien worden. Dat wil niet zeggen dat de smaak niet goed is. De smaak is per jaar wel verschillend. Het ene jaar is die vetter dan in het andere jaar. Dit jaar start het haringseizoen op woensdag 12 juni. Het eerste vaatje wordt op de dag ervoor geveild. In de dagen en weken erna zijn er dan overal in het land haringparty’s, waarbij geld voor een goed doel wordt ingezameld. Ook de Rotary in Winterswijk organiseert al enkele jaren zo’n party.

Zelf ben ik geen groot liefhebber, maar mijn moeder keek altijd naar dat eerste moment van de nieuwe haring uit. Dan moest ik onmiddellijk naar de markt en aten we ’s avonds de haring met uitjes, nieuwe aardappelen en zure room met daardoorheen bieslook of een slauitje. Of een enkele keer een mengsel van allerlei kruiden, die in de potten achterthuis of in de moestuin beschikbaar waren.

Die nieuwe haring aten we dan in juni gemiddeld wel zo’n twee keer per week. Na ruim een maand hield dat weer op, want dan vond mijn moeder ze al niet meer nieuw genoeg. Later in de zomer vroeg ik nog wel eens of ik een Hollandse nieuwe mee moest brengen van de markt, want ze at het ook wel als lunch, maar dat hoefde dan niet meer. Op zich is dat geen verkeerde instelling, want asperges eten we ook niet het hele jaar door, terwijl je ze tegenwoordig bijna altijd uit een of ander werelddeel kunt krijgen. Waarom zou je dat met nieuwe haring wel doen? Het voorbereiden van een maaltijd met nieuwe haring hoeft niet veel tijd te kosten, maar is wel erg smakelijk. In plaats van gekookte aardappelen kun je er ook een aardappelsalade bij eten.

Wat hebben we nodig voor twee personen?

  • Vier nieuwe haringen;
  • Fijngesneden uitjes (die krijg je er op de markt bij de vishandel altijd in een zakje bij);
  • Twee potjes zure room (beter te veel dan te weinig);
  • Zes middelgrote nieuwe aardappelen;
  • Fijngesneden bieslook of slaui, eventueel samen met andere verse tuinkruiden.

Hoe bereiden we het?

  • Aardappelen koken;
  • Meng de zure room met bieslook, slaui en/of de andere kruiden;
  • Maak het bord op: twee nieuwe haringen met twee tot drie aardappelen. Iedere eter voegt naar zijn eigen smaak de uitjes en zure room toe.

Foto’s: Nederlands Visbureau


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen