Bijsluiter en medicijnverpakking vaak lastig voor ouderen

18 september 2017

UTRECHT – Medicijnfabrikanten, zorgverzekeraars, de wetgever, maar ook huisartsen en apothekers kunnen bijdragen aan een beter gebruik van medicijnen door ouderen. Geneesmiddelen zijn niet erg gebruiksvriendelijk voor ouderen, met ongewenste gevolgen, zoals een verminderde werkzaamheid. Dit blijkt uit onderzoek van Kim Notenboom voor het RIVM en de Universiteit van Utrecht waar zij op 27 september op promoveert. De promovenda onderzocht onder meer de vaardigheid van ouderen om twaalf verschillende soorten pillen met een breukstreep in tweeën te delen. Van hen lukte het 38 procent de tabletten met een breuklijn te breken, van de jong volwassenen slaagde 78 procent daarin.

Ouderen hebben ook moeite met de verpakking van de medicijnen en het lezen en begrijpen van de bijsluiter. Volgens de onderzoekster lezen mensen nu vaak de bijsluiter niet omdat ze die niet goed begrijpen, of ze worden juist bang van de genoemde bijwerkingen. Dat kan ertoe leiden dat mensen het voorgeschreven middel niet, of maar af en toe innemen. Hierdoor is het middel niet of onvoldoende werkzaam.

Een van de partijen die een rol kunnen spelen in een betere gebruiksvriendelijkheid van medicijnen is de apotheker. Uit het onderzoek van Notenboom blijkt dat alle 31 apothekersassistenten die deelnamen aan het onderzoek, signaleren  dat ouderen problemen ervaren met verpakkingen, maar hieraan niet systematisch aandacht besteden wanneer de mensen hun medicijnen komen ophalen. ‘Problemen met het gebruik van het geneesmiddel en de verpakking zou een vast onderdeel moeten zijn van de medicatiebegeleiding. Apothekers moeten hun assistenten daartoe aanmoedigen en ondersteunen bij het geven van dit soort begeleiding. Het zou goed zijn dat apothekersassistenten voordoen hoe je een geneesmiddel van zijn verpakking ontdoet of hoe je een pil het beste in twee stukken kunt breken, en controleren of de patiënt hiertoe ook zelf in staat is’, vindt Notenboom.

Ook andere spelers kunnen een bijdrage leveren. Zo kan de wetgever andere eisen stellen aan de begrijpelijkheid van de bijsluiter en de gebruiksvriendelijkheid van geneesmiddelen, de verzekeraars kunnen patiënten meer keus geven om voor gebruiksvriendelijke producten te kiezen, en zorgverleners moeten patiënten aanmoedigen om gebruiksproblemen kenbaar te maken. ‘Wanneer alle partijen meer inzetten op meer gebruiksvriendelijke geneesmiddelen zal het zelfstandig gebruik van geneesmiddelen bevorderd worden, wat zal leiden tot een betere therapietrouw en het dagelijks leven gemakkelijker maakt’.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen