Boek Ubel Zuiderveld ode aan de verdwijnende frietkraam

16 oktober 2019

WINTERSWIJK/BREDEVOORT – De Winterswijkse frietdeskundige en foodservicewatcher Ubel Zuiderveld is gestart met een crowdfundactie voor zijn boek De Frietkraam. Het boek is een monument voor een verdwijnende eetcultuur: het aantal frietkramen met een vaste standplaats neemt in ons land zienderogen af. Eind vorige eeuw waren het er nog 1500 tot 2000; tegenwoordig is dat nog minder dan de helft.
Het boek bevat foto’s van frietkramen en aanverwante verkooppunten die Zuiderveld de afgelopen twintig jaar maakte van een deel van de laatste frituurstandplaatsen in ons land. Bij de foto’s geeft hij observaties, vaak met een persoonlijke toets. Het boek is gerangschikt naar de windstreken van ons land in de volgorde van de route die de friet aflegde: zuid, oost, west, noord. Elk hoofdstuk wordt voorafgegaan door een inleiding waarin een beeld wordt geschetst van de frituurcultuur in de betreffende regio van ons land. In De Frietkraam komen 17 Gelderse frietkramen aan bod, waaronder de vroegere snackkraam van Berends in Winterswijk.
Over de vaderlandse frituurcultuur publiceerde Zuiderveld eerder boeken als Febo, Een Fenomeen, Snelle Hap en het Nationaal Snack Handboek. Onlangs kwam hij in de media uitgebreid aan het woord over zijn studie en lezing 150 Jaar friet in Nederland.
De crowdfundactie voor het boek De Frietkraam duurt enkele weken en is bereikbaar via:
www.voordekunst.nl/projecten/9570-boek-de-frietkraam
Zie ook:  www.foodservicewatcher.nl | Twitter @Pop_Food

Foto: Ubel Zuiderveld met proefcover van het boek De Frietkraam

 

 


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen