Uit Bosnië gevluchte badmeester Eldar voelt zich in Winterswijk als een vis in het water

27 juli 2017

Schoolvoorbeeld van integratie

 

door Wim Ruesink

 

Eldar Hajro groeide op in de prachtige stad Sarajevo in Bosnië-Herzegovina . ”Na 2,5 jaar oorlog en 2,5 jaar dienst was er geen positief vooruitzicht meer voor mijn vrouw Semra en mij. Het leven in Sarajevo was in die jaren niet gemakkelijk zonder stroom, water of gas. Ook was je geen enkele dag je leven zeker. Sluipschutters en granaten veroorzaakten grote angst. In Sarajevo zelf waren wij (Bosnische moslims) geen minderheid, maar je verkeerde voortdurend in levensgevaar door de dagelijkse bombardementen van de Serviërs. Daarom besloten we te vertrekken. Omdat Sarajevo van alle kanten was ingesloten door de vijanden, was de gegraven ondergrondse tunnel de enige uitweg. De tunnel van 800 meter lang en ca. 1.65 meter hoog was de enige uitweg om de stad te verlaten. Deze tunnel is erg belangrijk geweest voor de bewoners van de ingesloten en bezette stad. Het eten en drinken dat we kregen, kwam door deze tunnel de stad in.”

 

Hard werken

Eldar en Semra kwamen uiteindelijk in Zevenaar aan en via Zwolle en Barlo kwamen ze in 1996 in Winterswijk terecht. De taal maakten ze zich gauw eigen door gelijk op cursus te gaan en werk vonden ze gelijk al. Het waren jaren van hard werken en veel investeren in de Nederlandse samenleving, maar het is ze gelukt. Eldar: “De eerste jaren werkten we bij de Philips, ik overdag en mijn vrouw ‘s avonds zodat er altijd iemand thuis was voor de kinderen. Ik had in Sarajevo vele jaren een eigen taxibedrijf, al had ik voor machinebouw geleerd, dus het werk bij de Philips ging mij goed af.

Maar ik wilde wat anders. Ik liep door de Eikenstraat en klopte op de deur bij Settle, meubelstoffeerderij. Er werd opengedaan en ik vroeg “hebben jullie werk voor mij?” Netjes bij de Philips melding gemaakt en zo kwam ik hier terecht. Deed eerst montagewerk, schoonmaken, inpakken en zo groeide ik in het stoffeerdersvak. Na vier maanden kwam de baas, Jurgen van Ast, bij mij en vertelde “gefeliciteerd, je bent door de proeftijd heen en mag blijven“. Ik wist helemaal niet wat een proeftijd inhield, maar vond het natuurlijk prachtig. Ik ging sticken, ontwerpen en stofferen, mooi werk.”

 

Prachtbaan

“Mijn kinderen zaten op zwemles en zodoende kwam ik wel eens in zwembad Jaspers. Ik had zelf weinig met zwemmen, maar een van mijn dochters werd wat later lid van WWV. Bij de trainingen ging ik vaak kijken. Op een gegeven moment ben ik benaderd door Kees-Jan van Overbeeke en Hetty de Rooy en ben zodoende bij de club terecht gekomen, steeds wat meer erbij leren en zo zwemtrainer geworden. Na zo’n vier jaar kwam Chris te Pas van zwembad Jaspers bij mij en vroeg of badmeester niet iets voor mij was. Ik wilde wel en volgde diverse opleidingen om uiteindelijk badmeester te worden. Het is een prachtbaan, veel afwisseling en altijd met mensen bezig. Mijn vrouw Semra is nu Pharmacy Practicioner in het SKB en onze dochters Hana (20) en  Selma (18) zijn hier geboren en studeren. We hebben al jaren de Nederlandse nationaliteit en gaan jaarlijks terug naar Bosnië-Herzegovina voor familiebezoek en vakantie.”

Erwtensoep

“We wonen in de Abeelstraat en hebben geweldige buurtjes in het hele blok wonen. We helpen elkaar waar nodig en hebben goed contact. Onze beide buurvrouwen brengen ons in de winter regelmatig een pannetje erwtensoep, heerlijk, zo kunnen wij het nog niet maken!”

 

Meer dan de zwemsport

Eldar is naast zijn werk als badmeester op nog veel meer sportgebieden actief. Zo verzorgt hij voor Ocoach (Bootcamp Winterswijk)  bootcamps en heeft hij zijn eigen bedrijf www.eddisport.nl  Hierbij begeleidt  hij sporters met schema`s en voedingsadviezen, al dan niet voorzien van voedingssupplementen. Dat Eldar niet stil kan zitten, blijkt wel als hij zijn eigen ontworpen zwemmatten laat zien, speciaal voor aqua-bootcamps en andere aqua-activiteiten ontwikkeld. Hij gaat er mee langs zwembaden in heel Nederland en maakt hiermee de waterliefhebbers  enthousiast. De matten zijn afgewerkt bij Settle, zijn oude werkgever.

Foto’s: Kees-Jan van Overbeeke www.zwemfoto.nu


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen