Breien Grolse wanten nu immaterieel erfgoed

20 juli 2017

GROENLO – Het breien van Grolse wanten is opgenomen in de nationale inventaris van immaterieel erfgoed. Dat heeft het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland vandaag bekendgemaakt. Er zijn vandaag in totaal zes tradities toegevoegd aan de lijst, waarmee het totaal op 129 komt. Het breien van Grolse wanten staat nu op dezelfde lijst als onder meer het Sinterklaasfeest en Koningsdag. In Oost Gelre staat ook het Lichtenvoordse bloemencorso op de lijst en van Winterswijk prijkt het Volksfeest erop.
Grolse wanten hebben een achtpuntige ster in blauw en wit. Sommigen beweren dat de sterren de bastions en ravelijnen van de oude vesting Groll voorstellen. Het oorspronkelijke patroon van de Grolse want is nooit vastgelegd, het werd van moeder op dochter overgeleverd. Dat maakt dat er kleine verschillen ontstaan zijn omdat breisters eigen dingen toegevoegd hebben of iets aanpasten. De wanten worden met de hand gebreid van zuiver wol. De breitechniek is bijzonder: om de draden niet te verwarren en gelijkmatig mee te voeren, wordt op twee handen gebreid. De blauwe draad wordt op de ene wijsvinger gehouden, de witte op de andere. De draad op de rechtervinger wordt normaal omgeslagen, maar de linkerhand wordt als het ware door de steken gehaakt. De wanten worden rond gebreid met vier of vijf pennen 3,5. Ze zijn ook bekend als Grolse hansken, Scheepershansken of Voeshansken (vuisthandschoenen).
De Sociëteit Grolse Wanten bestaat uit 17 mannelijke leden die alles rondom de wanten regelen. Er zijn zes breisters aan de Sociëteit verbonden. De handwerkclub waarvan de leden breien, heeft ongeveer 40 leden, meest oudere dames. Daarnaast zijn er wolleveranciers en de dragers van de wanten in en buiten Groenlo.
Zie ook de website van de Sociëteit Grolse Wanten, waar de wanten ook te koop zijn.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen