Buiten Actief brengt zestigplussers in beweging

4 februari 2019

‘Het regent nooit op maandagochtend’

Terwijl half sportend Nederland in september al de warme en droge zaal opzoekt, traint een groepje senioren uit Winterswijk nu al de hele winter onverschrokken door in de buitenlucht. Ook bij vorst of storm, want er gaat niets boven een frisse neus en bewegen in de gezonde buitenlucht. “En schrijf dat maar op, op maandagochtend regent het nooit.”

Door Jan Ruesink

Het is inmiddels hun vaste uurtje geworden, de maandagochtend tussen 9 en 10, en dat laten ze zich niet maar zo meer afpakken. Zes zestigers en zeventigers trekken dan hun sportkleren aan voor een uurtje rekoefeningen, pilonnenloopjes, een balspel, hoepelen, boksen en wat je allemaal nog meer kunt doen op het natuurgrasveld van FC Winterswijk. Ze snappen het zelf ook niet, maar de animo voor Buiten Actief, een initiatief van de gemeente om zestigplussers aan het bewegen te krijgen, is een halfjaar na de start nog niet bepaald groot.  “En het is zo’n heerlijk begin van de week. Na de koffie heb je de hele dag nog voor je en ben je vol energie”, zegt trouwe deelneemster Jopie (78). “Een sportschool is niks voor mij, geef mij maar de frisse lucht”. “En het is zo goed voor je weerstand”, vult mededeelneemster Ria aan. “Inderdaad”, vult Annet aan, “toen ik begon had ik veel last van een peesontsteking in de heup. Daar ben ik nu helemaal van af.”

Strammer en stijver
De oefeningen die de senioren onder leiding van trainer Jelle Hillen (sportinstructeur bij zwembad Jaspers) doen, zijn gericht op het verbeteren van de coördinatie, conditie, kracht en souplesse. “Want als je ouder wordt, merk je toch dat alles wat strammer en stijver wordt”, weet deelneemster Jopie.

Juist omdat het buiten bewegen de deelnemers zo goed bevalt, begrijpen ze niet goed dat er niet meer plaatsgenoten aanhaken. Misschien is het sportaanbod voor senioren al groot genoeg, maar onbekendheid, drempelvrees en vooroordelen over het buiten sporten kunnen volgens hen ook een rol spelen. Zoals het idee dat het de helft van het jaar geen pretje is om buiten te sporten. “Je kunt je goed kleden op de temperatuur”, zegt deelnemer Bert, “en het regent nooit op maandagochtend. Nouja, van de vijftien keer heeft het letterlijk maar één keer geregend. Maar ook dan blijven we droog, want dan doen we onze oefeningen op de overdekte tribune bij het hoofdveld. Trap op, trap af, opdrukoefeningen tegen de leuningen, je kunt er echt alles wat je op het veld ook kunt.”

Alle spieren
Coördinator Petra Meerman: “De kracht zit in de afwisseling en de laagdrempeligheid. Iedereen kan op zijn eigen tempo en niveau meedoen, niemand wordt opgejaagd door de trainer of andere deelnemers. Na een pilonnenloop kun je ook terugwandelen in plaats van joggen. Het is bewust afwisselend om alle spieren te laten gebruiken en om het voor de deelnemers leuk te houden.”

De nazit is minstens zo belangrijk, want onder de koffie is er alle tijd voor sociale contacten. En dat is ook een van de redenen waarom de gemeente het project heeft opgezet, want de vereenzaming onder ouderen neemt schrikbarende vormen aan. Petra: “Je kunt hier gerust in je eentje naar toe komen want het is echt geen gesloten groepje en ze komen vaak alleen of met partner of buurvrouw.”
Hoewel de groep maar één keer in de week in beweging is, hebben meerdere deelnemers de smaak van het sporten te pakken gekregen en wordt de maandagochtendtraining aangevuld met bijvoorbeeld Tai Chi, zwemmen, dynamic tennis, fietsen of wandelen. Ria: “Of thuis dooroefenen. Al squattend tandenpoetsen, zodat je steeds tot onder de spiegel doorzakt en weer omhoog komt.”

  Petra Meerman: “Wij zien dat ze op zo’n ochtend veel lol en plezier hebben.”

Eerste stap
Het lijkt er op dat Buiten Actief tot dusverre de toch al actievere ouderen bereikt en minder degenen die echt veel baat zouden hebben bij bewegen. Petra: “Het is inderdaad moeilijk om die groep te bereiken, maar het is vaak die eerste stap die zo moeilijk is. We hopen dat een verhaal in de 50+Krant mensen over de streep kan halen. Misschien dat we het dan ook op een andere dag kunnen houden voor mensen die op maandag niet kunnen. Dit voorjaar wil de gemeente een overzicht maken van het complete lokale aanbod van sporten voor senioren en dat in een boekje uitbrengen. We hopen dat mensen daar gebruik van gaan maken. Niet om ons, maar omdat wij gewoon zien dat ze op zo’n ochtend veel lol en plezier hebben.”

 

Beginnen kan altijd

Beginnen bij Buiten Actief kan op elk moment in het seizoen. De groep traint elke maandagochtend van negen tot tien uur op de velden van FC Winterswijk aan de Jaspersweg 5. Een eerste keer vrijblijvend meedoen of komen kijken is gratis. Daarna kost een enkele training 2 euro en een knipkaart voor twaalf trainingen kost 20 euro, inclusief gezamenlijk kop koffie/thee na afloop bij zwembad Jaspers. Om zich aan te melden hoeft men geen bepaald conditieniveau te hebben. Het dragen van sport- of voetbalschoenen wordt aanbevolen, de kleding kan bestaan uit gemakkelijk zittende broek of sportkleren.

Wie meer informatie wil kan overdag op werkdagen bellen met Petra Meerman 06 – 23717318 of mailen naar petra@zwembad-jaspers.nl

De oefeningen worden afgewisseld om alle spieren te gebruiken.

Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen