Bustocht naar historisch Kleef met Het Museum

6 april 2018

WINTERSWIJK – Vereniging Het Museum in Winterswijk heeft voor zaterdag 12 mei  een bustocht georganiseerd naar de Duitse stad Kleef. De tocht is geheel gewijd aan Johan Maurits van Nassau. Hij was familie van de Oranjes die Nederland regeerden. Hij was veldheer die onder meer meedeed aan het beleg van Grol, bouwer van het Mauritshuis in Den Haag en gouverneur in Brazilië. Weinig bekend is dat hij jarenlang stadhouder – generaal van Kleef was en veel heeft nagelaten wat aan deze periode herinnert.
Zo zorgde hij voor ingrijpende bouwkundige en landschappelijke veranderingen. Daarvoor haalde hij Jacob van Kampen, de architect van het Amsterdamse stadhuis, nu Paleis op de Dam, naar Kleef en liet hem de Zwanenburcht verbouwen tot een barokslot. Bij zijn paleis Haus Freudenberg en op andere plaatsen rond de stad Kleef liet Johan Maurits classicistische  parken, kanalen, fonteinen en stervormige stelsels van lanen in reeds bestaande bossen aanleggen. Dit geheel staat nu bekend als de Kleefse tuinen. Ze zijn, na een periode van verval, tegen het einde van de twintigste eeuw gerestaureerd.
Johan Maurits was behalve een groot krijgsman ook een kenner van de klassieke oudheid. Van zijn belangstelling hiervoor is zijn grafmonument een goed voorbeeld. Hij had ook belangstelling voor de Romeinse schrijvers. De meeste van zijn bouwwerken zijn verloren gegaan, maar het park aan de voet van de Sterrenberg ligt er nog. Dit geldt ook voor de beroemde Nassauer Allee, een lindelaan.  Al kort na zijn aantreden bestelde Johan Maurits in Nederland 600 linden die kwamen te staan langs  een kaarsrechte laan. Dat maakte indruk op de keurvorst uit Berlijn, als deze op bezoek kwam. Het zou het voorbeeld worden voor de Berlijnse ‘Unter den Linden’.
Naast  de bustocht is er op woensdag 18 april een lezing over Johan Maurits van Nassau. Deze begint om 20
uur in de Museumfabriek aan de Laan van Hilbelink 6-10 in Winterswijk. De toegang is gratis. De bustocht is op zaterdag 12 mei en begint om 9 uur bij  schouwburg De Storm. De kosten bedragen € 40, te voldoen in de bus. Voor de bustocht is vooraanmelding noodzakelijk. Dit kan bij Ed Grotenhuis (0543-520714) of Wim Scholtz (0543-513044).


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen