Carnavalseten

4 februari 2019

Binnenkort is het carnaval. Ik ben geen carnavalsvierder en hoef niet vrij te hebben, maar de vraag wat er traditioneel met carnaval gegeten wordt boeit mij wel. Zelf had ik geen idee. In Winterswijk is carnaval ook niet zo’n traditie. Alleen bij onze buitenbeentjes in Meddo en lang geleden bij het katholieke volksdeel in ons dorp. Zo rond 1970 heb ik zelfs een keer mee gedaan aan een carnavalsoptocht. Ik zat als een jonge prins op een beetje versierde aanhanger en zwaaide vooral naar de enkele toeschouwer, omdat ik warm wilde blijven, want ook toen was het fris met carnaval.

 

Gelukkig ken ik iemand, die maandenlang achtereen aan carnaval doet. Toch kon hij me niet echt verder helpen met mijn vraag over het traditionele carnavalseten. Haring met (rogge)brood op Aswoensdag, meldde hij mij. Later voegde hij er aan toe “dat volgens Horeca Nederland met carnaval het meest gesnackt wordt. Met frites als absolute topper!” Nee, dat waren niet echt de gerechten die ik zocht.

 

Dus zocht ik verder en stuitte ik op een Braziliaans carnavalsgerecht, Barreado geheten. Het is een eenpansgerecht, waarmee je minstens anderhalve dag bezig bent. Het is een runderstoofpot, waaraan je op het laatst cassavemeel toevoegt, waardoor het eten in je bord zo stijf wordt dat je het boven je hoofd om kunt keren zonder dat het eten je haren verfraait. Dat omdraaien hoort er in Brazilië echt bij. In Italië eten ze met carnaval vooral fritoles, zippulas en bombolonis. Dat zijn oliebollen en beignets. Apart is dat door de oliebollen pijnboompitten gaan. Desondanks doet me dit te veel denken aan onze jaarwisseling, zodat dit niet het carnavalseten is geworden wat ik zocht.

 

Dan maar naar Duitsland, waar ze ook van carnaval vieren weten. Wellicht is het Holsteiner Kater Frühstück voor de echte carnavalsvierder het meest aan te bevelen. Je begint de dag dan met  gerookte zalm, aardappelsoep met garnalen, haring in rode wijnsaus en een borrel. Of neem een gerecht van het Faschings-Fete-buffet. Omdat Carnaval afscheid van vlees betekent, erna begint de vastentijd, zou je dan aan gekruide Kasseler kunnen denken. Omdat dit lastig verkrijgbaar is, kies ik voor een carnavalssoep die ik in een van mijn kookboeken aantrof.

 

Wat hebben we nodig voor zes personen?

 

·         750 gram in blokjes gesneden varkensvlees;

·         2,5 dl olijfolie;

·         Kilo in ringen gesneden uien;

·         2 eetlepels kerrie;

·         Halve liter water;

·         Sap van 2 citroenen;

·         Liter melk;

·         100 gram gedroogde abrikozen;

·         Halve eetlepel rozijnen;

·         Twee goudrenetten, geschild van klokhuis ontdaan en fijngesneden;

·         1 glas wijn;

·         Zout.

 

Hoe bereiden we het?

 

·         Laat de olie heet worden en bak dan het vlees aan alle kanten bruin;

·         Voeg de uiringen en de kerrie toe en bak zachtjes, totdat de uien glazig zijn;

·         Giet het water, citroensap en melk erbij en laat de soep minstens een uur zachtjes pruttelen;

·         Voeg na  een kwartier de abrikozen en rozijnen toe en laat nog een half uur op zacht vuur staan;

·         Voeg vijf minuten voor  het opdienen de fijngesneden goudrenetten toe en breng de soep verder op smaak met wijn en zout.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen