Charles Lissenburg: ‘Geluk zit in de dagelijkse dingen’

26 november 2019

Iedere Winterswijk kent hem wel, met zijn volle snor en wilde haardos. Zelfs in Duitsland is hij een beroemdheid, “want ze willen allemaal met mij op de foto”. Charles Lissenburg (69) stopt eind dit jaar met zijn kerstwinkel en doet de zaak over aan Lies Bentvelzen. Een portret van een man “die alles in zich had om niet te deugen”.
Door Jan Ruesink
Hij groeide op in de Haarlemse wijk Rozenprieel. “Een ruige volksbuurt, waar hier de Heldtstraat heilig bij was”, zo omschrijft Charles Lissenburg zijn afkomst. Hij groeide op in een geslacht van straatventers en voddenboeren. “Het handelen werd me met de paplepel ingegoten.” Een vlotgebekte jongen, die je niet gauw in de verre Achterhoek zou verwachten, ware het niet dat hij als 13-jarige op vakantie in Winterswijk door zijn ouders hier achtergelaten werd. “Door een scheiding werd ons gezin ontbonden, ik bleef bij een gastgezin in Winterswijk en iedereen vond het wel goed zo. Ik heb toen tot mijn 17e bij mijn pleegouders, de familie Te Pas aan de Kobstederstraat, gewoond en ben hier naar de lts gegaan, richting brood en banket. Daar heb ik nooit iets mee gedaan, want ik kon gaan werken bij ijzerhandel Te Koppele in Eibergen. Tijdens mijn schooltijd had ik een vakantiebaan bij stoomwasserij ’t Waliën. In Huppel F2, van Willem van ’t Waliën. Die man heette eigenlijk Hendrik, maar iedereen noemde hem zo. Of Zwarte Willem, omdat-ie zich nooit waste. Een aardige man aan wie ik veel steun heb gehad, want hij had de HBS gedaan en sprak gewoon Nederlands. Van dat Achterhoeks – dat miezen en poepen en kri’jgen – daar verstond ik geen barst van.”
“Ja, de hele mentaliteit was hier anders. In Haarlem waren we heel direct, maar hier betekende jao-jao nog lang geen ja. Het kostte me heel wat tijd om daar achter te komen.”
En toch keerde Charles niet naar het westen terug. “Dan krijg je een vriendinnetje, hè, en op mijn 17e huurde ik een huis in de Meddosestraat.” Hij deed in die jaren ook allerlei los werk, zoals huizen schilderen, voegen bij Souillee en hij ging letterlijk de boer op om antiek te kopen en te verhandelen. In de Spoorstraat, waar nu café de Boemel zit, opende hij in de jaren zeventig zijn eerste antiekzaak, toen de gouden jaren voor die sector aanbraken. “Maar dat liep vanaf begin jaren negentig steeds verder terug en Willem Kaemingk, van de later veel groter geworden kerstimport in Aalten, bracht me toen op het idee om in kerstartikelen te beginnen. Mijn eerste kerstwinkel was op het Weurden, tegenover De Heer. Nou, dat was echt een sprong in het diepe, hoor. We gingen in oktober open, maar er kwam geen hond, behalve een enkele Duitser op zaterdag. En ik had wel voor 10.000 gulden geïnvesteerd. Uiteindelijk kwam de loop er in december toch in en hebben we toch een mooie omzet geboekt.”

Lissenburg zat vervolgens op diverse locaties in het centrum, aan de overkant op het Weurden, de Meddosestraat en in de Spoorstraat, naast het pand waar nu Christmas World is gevestigd. “Een unieke winkel, driehonderd vierkante meter met alleen maar kerstartikelen, vind je nergens anders in Nederland.” Dan heeft hij het over het belangrijkste vier maanden van het jaar, want de rest van het jaar bestaat het assortiment uit decoratie- en seizoenartikelen voor binnen en buiten. “Maar het kerstseizoen begin steeds eerder”, weet Charles. “Half augustus vragen de Duitse klanten tegenwoordig alweer naar kerstartikelen.”
De klandizie deze periode komt voor 80 tot 90 procent van onze oosterburen. Dat lijkt voor Winterswijk logisch, maar in Duitsland zelf struikel je deze maanden toch over de kerstmarkten? Charles: “Klopt, maar wij zijn goedkoper. Ik verdien liever tien keer een dubbeltje dan vier keer een kwartje. En we hebben alles. De Duitse kerstmarkten verwateren tegenwoordig omdat er van allerlei dingen worden verkocht die niks met kerst te maken hebben.”
En wat de Duitsers ook niet hebben is Charles zelf. “Ja, ze zijn wel gek met me, ik krijg altijd van alles, snoepjes, koekjes en zelf gebreide sjaaltjes, omdat ik er altijd één draag. En ze willen allemaal met me op de foto, die laten ze dan thuis aan vrienden zien. Als ze binnenkomen, zie ik ze al loeren of ze mij kunnen zien. Hoe dat komt? Je moet er feeling voor hebben, mensen persoonlijke aandacht geven, namen en feiten onthouden. Gelukkig heb ik een heel scherp geheugen, dus als ze een volgende keer komen, noem ik ze bij naam en vraag ik naar hun dochter, of hond of poesje. Dan zijn ze zo trots als een pauw.”
In Winterswijk zelf staat Charles bekend als een hartelijke, joviale man die makkelijk contact maakt en een ander ook iets gunt. “Ik kan de zon in het water zien schijnen en geniet daar ook van.”
Toch is dat opmerkelijk, omdat hij in zijn jeugd door een gebroken gezin wel aandacht en liefde tekort is gekomen. Of misschien ziet hij daar nu juist wel de waarde van in. “Ik had inderdaad alle reden om niet te deugen, zoals iemand me dat weleens zei. Maar ik ben hier gelukkig met wat ik doe. Geluk zit voor mij in de dagelijkse dingen, je gewone functioneren. Ik ben ook nog nooit op vakantie geweest, want die vakantie, die zit hier”, wijst hij op zijn zijhoofd. “Heb je genoeg? Hier moet je het maar mee doen.”
Nieuwe eigenaresse Lies geniet van contact met de klant
Charles Lissenburg draagt Christmas World per 1 januari over aan Lies Bentvelzen (48) uit ’t Woold. Het werk wordt de 69-jarige eigenaar namelijk te zwaar en hij wil zich nu gaan storten op internet (‘iets met kunst of oldtimers’) en het verzamelen van frames van oude Nederlandse racefietsmerken als Jabo, Joco en Springfield. Toch blijft hij voorlopig voor en achter de schermen de nieuwe eigenaresse ondersteunen bij de in- en verkoop.
Lies en haar gezin zijn vanuit Almere in ’t Woold komen wonen, waar ze de boerderij die haar ouders ooit kochten, van haar moeder hebben overgenomen. “Mijn ouders kenden Charles al jaren en zo wist we dat hij de zaak wilde overdoen. Daar had ik wel oren naar.”
Ze werkt nu twee maanden in de zaak en geniet van het werk en het contact met de klant. “Je merkt direct hoe gevarieerd dat is. De klanten die op maandag komen, zijn bijvoorbeeld heel anders dan de weekend-bezoekers. Daar houd je rekening mee. Ik ga er voorlopig ook niets aan veranderen. Ik ga nu aan de hand van Charles het vak leren, beurzen en groothandels aflopen en dan bereiden we ons weer voor op decoraties voor de Pasen en de zomer.” En op dat moment zijn de Duitsers al weer helemaal in de stemming voor de volgende kerst.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen