Column Domien: donderwolkjes

26 november 2019

De klompen blijven bij de achterdeur staan. Op kousenvoeten loopt hij door de lange gang, daar waar ooit de toegang was tot de stallen. Hij heeft alleen nog wat ‘hobby-vee’, om een beetje bezig te blijven. In de achterkamer ploft hij in de rookstoel en steekt een sigaar op. Zijn vrouw steekt haar hoofd om de deur en vraagt of hij klaar is met het snoeien van de singel. Hij antwoordt bevestigend en kijkt bedenkelijk voor zich uit, met rondjes rook boven zijn hoofd.
Het zijn kleine donderwolkjes, gevuld met onbegrip. Dat die megaboeren moeten minderen, dat snapt hij wel, maar om uitgerekend de Natura 2000-boeren aan te pakken, dat zorgt voor oprispend maagzuur. Ooit was hij er ook eentje, een grondgebonden boer met hart voor de natuur. Die zich verenigd had met PAN (Particulier Agrarisch Natuurbeheer) en de natuur naast het wei- en het bouwland onderhield, in het belang van het Winterswijkse coulisselandschap.
In Winterswijk heb je geen Brabantse megastallen en horen de boerderijen bij het landschap. Hij inhaleert en blaast de rook uit. Stikstof, PFAS, moet hij zich zorgen maken over zijn begrafenis? Mag hij ‘straks’ niet meer begraven of gecremeerd worden? Wat dan? Wordt hij opgezet, voor een blijvende plek in de rookstoel? Dan wel met een sigaar in de mond!
Hij kan er even om lachen maar kijkt dan weer ernstig voor zich uit. Het begon met die blagen op het Malieveld in Den Haag, die nota bene een berg aan rotzooi achterlieten, maar wel demonstreren voor een schone wereld! En maar online bestellen, diezelfde jongeren, en pakketjes laten komen door stinkende dieselbussen! Beleid, dat járenlang werd gedoogd, wordt nu in een handomdraai bijgesteld. Hoezo kort door de bocht?
Natuurlijk, hij weet ook dat de ijskap smelt in het Poolgebied, en dat er iets moet gebeuren qua aanpak stikstof. Kom dan eerst met fatsoenlijke voorstellen – het gaat om ons bestaan! – en maak geen beleid op dat geroep van die linkse politici in een rechts maatpak, die nog nóóit in een overall op het land hebben gestaan. Al die criticasters zijn helemaal hyper geworden, ze draaien door! Boeren aan de stikstoftaks, op de snelweg niet harder dan 100 kilometer per uur zodat er weer gebouwd kan worden… Ze zijn gek geworden in Den Haag.
Hij zucht en pakt een nieuwe sigaar. Laat ze van Winterswijk afblijven! Boeren en natuur gaan prima samen in Wenters. Morgen snoeit hij de singel aan de andere kant van de boerderij.
Domien Esselink


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen