Column Domien: Onzichtbare regisseur

1 oktober 2019

Door Domien Esselink
Hij staat bijna nooit op één en dezelfde plek. Hij maakt zijn rondjes, vaak met de telefoon in de hand. Nee, niet om te bellen, maar om een filmpje te maken dat hij dan deelt met zijn volgers op sociale media. Om te laten zien dat de sfeer er goed in zit, de band naar behoren speelt en het publiek het naar de zin heeft. Een feelgood-movie.

Op die momenten kan hij tevens zien of alles naar wens verloopt. Of er geen gekke dingen gebeuren zoals ongeoorloofd bier goedkoper aanbieden, tien biertjes voor negen muntjes. Dat kan niet de bedoeling zijn. Dan zijn hij en zijn medebestuursleden ook handhavers van de ‘Volksfeestorde’.

Ze vormen met zijn drieën het dagelijks bestuur. Hijzelf al meer dan twintig jaar. Ogenschijnlijk doen ze dat er even bij, was dat maar zo… Neem hemzelf, hij heeft het meer dan druk genoeg. Eigen zaak opgebouwd, verkocht, directeursfunctie, organisator muziekevenementen, hij laat geen uur onbenut.

Het mooie aan hem is dat hij het zelf doet, niet vanuit een ivoren toren regeert en delegeert. Hij staat er midden tussen, voor het oog van het gros vrijwel onzichtbaar. Een stille kracht, maar ondertussen wel de regisseur.

Zeker, hij weet het, de Winterswijkers vinden het mooi, dat Volksfeest met kermisattracties in het centrum, die grote feesttenten aan beide zijden van de Jacobskerk op de Markt. Ze genieten van die gouden formule en vinden het heel gewoon. Maar is dat wel zo? In de organisatie van dat feest zitten onwijs veel uren en moeite, aangestuurd door het kloppend hart van het Volksfeest, dat dagelijks bestuur.

Hij maakt er deel van uit en maakt alles ondergeschikt aan hun drijfveer: Winterswijk op de kaart zetten met een prachtig Volksfeest, inclusief kermis met populaire attracties. Elke keer als de klus geklaard is en ze zondagavond bij De Zwaan proosten op wéér een geslaagd Volksfeest, dan denkt hij: daar doe ik het voor.

Dat zeggen ze tegen elkaar en daar blijft het bij. Hij weet kwaliteit aan bescheidenheid te koppelen. Niet voorop in de polonaise, maar genieten aan de zijkant, met de mobiel in de hand. Om ook dát mooie moment vast te leggen. Zodat iedereen het weet: het Volksfeest in Winterswijk is een prachtig feest!

Dankzij die harde kern van drie. Waar hij al járen deel van uitmaakt. Bedank hem een keer. Uit zichzelf zal Eg Waaijman zich niet op de borst slaan.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen