Column Domien: sektarische eensgezindheid

28 januari 2020

Door Domien Esselink
Vooropgesteld: het CDA heeft het aan zichzelf te wijten dat de fractie de regie na de breuk met Winterswijks Belang heeft verloren. Dat hebben de huidige coalitiepartijen ook duidelijk laten weten via interviews en ingezonden brieven in De Gelderlander en daarvan kreeg ik een beetje jeuk.
Aanleiding voor de eensgezinde commentaren was een interview in dezelfde krant met Ilse Saris, de voormalig wethouder van het CDA. Daarin legde ze de bal vooral bij de VVD neer, die zich niet als een betrouwbare partner zou hebben opgesteld. Ligt gevoelig, ook in de lokale politiek.
Saris, als doorgewinterde politica, had beter moeten weten. Het stemmenkanon van het CDA kan een kunstje zijn geflikt, maar ze dacht ook de zaken vanuit de leunstoel over het weekeinde te kunnen tillen. Maar zo werkt dat niet, op zulke momenten zijn er geen zaterdagavonden met chips en een drankje voor de televisie. Dan moet er spijkers met koppen worden geslagen.
Die zelfreflectie ontbrak in het interview. Zelfkritiek is goed en geeft ook een politicus een menselijk randje. Dat had haar gesierd, de alom gewaardeerde bestuurder die ze was. Ook al had zij, met een relatief onervaren fractie ‘onder zich’, maar gezegd: misschien heb ik het een beetje te veel op zijn beloop gelaten… Dat was al genoeg geweest!
Het interview zorgde uiteraard voor opschudding. Het verontwaardigingsmechanisme trad weer volop in werking. Daar waar de andere partijen er eerder, uit politieke correctheid (waarom eigenlijk?) het zwijgen toe deden, solliciteerden ze nu via social media eveneens naar een podium in de krant. Dat ze prompt kregen. De fractievoorzitters van VVD en WB konden bijna niet wachten om Winterswijk toch maar vooral ook hún kant van het verhaal te vertellen.
De fractievoorzitter van GroenLinks volgde met een ingezonden brief, huidige wethouders reageerden via social media. Een paar dagen later volgde er nóg een reactie van een ervaren wethouder (een intern: hé, waar blijf jij met je reactie…?) om blijkbaar toch maar vooral in de pas te lopen. En de brief van de ‘laatste fractievoorzitter’ begon bijna verontschuldigend. Normaal zijn ze bezig voor Winterswijk, maar nu toch een reactie….
Dat laatste vond ik veelzeggend. Blijkbaar moet de huidige coalitie eensgezindheid uitstralen. Dat ze het beste voor hebben met Winterswijk. Dat doe je met daden, niet met sektarische eensgezindheid, want die kan na de volgende verkiezingen zomaar weer zijn verdwenen. Bovendien, het is misschien ook wel een vorm van machtspolitiek. En dat werd nu juist het CDA verweten.

 


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen