Column gezond en fit: lymfetaping

28 januari 2020

Inmiddels zullen de meeste mensen wel eens wat van taping gehoord of gezien hebben. Vooral bij sporters wordt onder andere Medical Taping al langere tijd gezien en daarnaast door steeds meer therapeuten toegepast. De tape is elastisch, heeft een ondersteunende functie, maar bevordert ook de beweeglijkheid van de aangrenzende gewrichten. Bovendien activeert de tape het lichaamseigen herstelproces. Naast Medical Taping kan tape ook toegepast worden voor het afvoeren van een teveel aan vocht, lymfetaping geheten.
Lymfetaping wordt bijna altijd toegepast in combinatie met oefentherapie en manuele lymfdrainage (een milde massagevorm waarbij het lymfestelsel wordt geactiveerd) en niet als alleenstaande behandelmethode. Het lymfesysteem wordt namelijk alleen voldoende gestimuleerd wanneer het lichaamsdeel wat getaped is, wordt bewogen. Het werkingsmechanisme is als volgt. De tape wordt aangebracht over de gerekte huid waardoor de huid iets wordt gelift. De tape wordt in smalle stroken naast elkaar aangelegd. De druk onder de tape is lager dan in een huidgebied zonder tape. Vocht zal zich verplaatsen naar het gebied met een lagere druk en door de lage druk onder de tape zal ter plekke vocht beter kunnen worden opgenomen in het lymfesysteem.
Meestal wordt lymfetaping toegepast door oedeemtherapeuten, omdat zij het meest in aanraking komen met patiënten die schade hebben opgelopen aan het lymfesysteem. Maar ook algemeen fysiotherapeuten passen deze manier van tapen toe, wanneer door vocht het herstel wordt belemmerd zoals bij een verzwikte enkel of na een operatie, bijvoorbeeld een nieuwe knie.
In onze praktijk zijn de fysio- en oedeemtherapeuten Laura Kampshof en Henriëtte Klein Poelhuis gespecialiseerd in lymfetaping. Onder andere bij de behandeling van patiënten na borstkanker hebben zij al goede resultaten gezien, zowel kort na een operatie voor het afvoeren van wondvocht, als na langere tijd bij het behandelen van lymfoedeem.
Henriëtte Klein Poelhuis, fysio- en oedeemtherapeut bij Fysiotherapie Beatrixpark

 

 

 

 

 


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen