Column politie: Ineens staat er een onbekende in je keuken…

1 oktober 2019

Ook dit jaar hebben we weer mogen genieten van een prachtige zomer. We zetten onze ramen en deuren open om de warmte uit ons huis te krijgen. We genieten van de dag en gaan lekker in de tuin aan het werk. In de Achterhoek kan je alles open laten staan toch?
Dan ga je naar binnen en zie je opeens een onbekende man in je keuken staan en een vreemde vrouw in de hal. Hij vraagt of hij even mag bellen omdat zijn auto het niet meer doet. Je hebt niet gehoord dat de man en vrouw via de achterzijde van je woning de keuken binnen zijn gekomen. Je schrikt en wordt boos en stuurt beide personen direct weg.
De volgende dag kom je er achter dat alle waardevolle ringen en juwelen uit het sieradendoosje in het nachtkastje zijn verdwenen. Je mist ook een geldbedrag. Het onaangename gevoel dat in je naar boven komt, zegt dat de man en de vrouw hiervoor verantwoordelijk zijn geweest. Je beseft dat de zogenaamde autopech een smoes is geweest.
In de regio Achterhoek-Oost, waar Winterswijk onder valt, is gebleken dat senioren vaak te goed van vertrouwen zijn. Maar ook hier is de samenleving aan het veranderen. Niet alles kan meer, hoe graag we dat ook zouden willen. Winterswijkers zijn gastvrij en altijd bereid een helpende hand te bieden. Helaas is de realiteit dat criminelen daar misbruik van maken. Dit is daar maar één van de vele voorbeelden van.
Tip: bel direct 112 en geef door dat er vreemde mensen in je woning staan. Probeer zoveel mogelijk gegevens te noteren en maak foto’s van eventueel een voertuig of de personen zelf. Wacht daar niet te lang mee, want anders is de heterdaadkracht ervan af.

Babbeltruc
Ook de digitale babbeltruc is de laatste tijd in het nieuws. Onlangs zag ik bij het programma De Vakantieman van Omroep Max dat een man zijn caravan te koop had aangeboden op Marktplaats. Daar werd door een koper op gereageerd en de koop werd gesloten.
Omdat het om een groot bedrag ging stuurde de koper zelfs een kopie van zijn paspoort via WhatsApp mee naar de verkoper om te laten weten dat het echt serieus was. Op verzoek van de koper stuurde de verkoper ook een kopie van zijn paspoort naar de koper. Vervolgens hoorde hij echter helemaal niets meer van hem. Zo werden de persoonsgegevens van de verkoper hem op een slinkse manier ontfutseld. Hij kreeg geen contact meer met de koper en uiteindelijk is er nooit iets voor de caravan betaald.
Ook in dit voorbeeld is de verkoper te goed van vertrouwen geweest. Hij dacht dat het allemaal in orde was, mede doordat de koper een kopie van zijn paspoort mee had gestuurd. Hij bleek echter niet de persoon te zijn die daarop vermeld stond.
Tip: geef nooit je persoonlijke gegevens zomaar prijs. Als het te mooi is om waar te zijn dan is dat ook vaak zo. Blijf scherp en alert.
Gonnie Terbraak, Politie Achterhoek Oost, cluster Winterswijk

 


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen