Column Wim: kom de Winterswijkers niet aan Winterswijk

28 januari 2020

Winterswijkers zijn het onderling zeker niet altijd eens, kijk maar eens naar de politiek en de keuzes die ze moet maken. Het destijds nieuwe gemeentekantoor, het strandbad en de oude Tricot zijn zomaar een paar voorbeelden van issues die het dorp verdeelden. We berusten echter veelal in de uitkomst; immers, het zijn plaatsgenoten die over ons eigen erfgoed of een andere kwestie beslissen.
Heel anders wordt het als mensen of instanties van buiten Winterswijk over ons willen beslissen. Dat beslissen uit zich vaak in het gevoel van ‘iets afpakken van ons’. Natuurlijk doel ik op de voorgenomen plannen om ons ziekenhuis, het SKB, te ontmantelen. Als één blok staan politiek en burgers gezamenlijk op om dit te voorkomen. Tijdens het nieuwjaarsconcert van de KWOV viel de burgemeester een klaterend applaus ten deel toen hij een betoog hield voor een volwaardig SKB.
Iets soortgelijks zagen we in het voorjaar van 2018 toen een promotieteam uit Enschede in het centrum van Winterswijk kwam om reclame voor hun winkelcentrum te vragen. Als door een wesp gestoken reageerden burgers en politiek over deze schandalige manier van marketing. In het hart van ons dorp de Duitse gasten weglokken, hoe durfden ze.
Hoe komt dat toch dat wij zo reageren ? Ik dacht gelijk aan een citaat van Gerrit Komrij, waarvan ik toch eigenlijk hoop dat het niet waar is. Komrij refereerde hierin aan het feit dat Winterswijk aan drie kanten omsloten is door de Duitse grens en aan alle kanten door uitgestrekte bossen en moerassen. Een klein gedeelte van zijn monoloog: “Een dorp dat letterlijk met de rug tegen de muur staat. Een eindstation. Een ophaalbrugdorp zonder ophaalbrug. Is het dit isolement dat ervoor zorgde dat wantrouwen een van de meest opvallende karaktertrekken van de Winterswijker is? Je zult hem niet snel spontaan op iets zien reageren, je zult hem nooit in vuur zien ontsteken, hij is wat harteroerselen betreft een vrek. Overal loert de vijand, over de grens, in het bos, bij de buren.” Conclusie van Komrij: “Met argwaan houd je je het langst op de been, want je kan maar aan één kant vluchten.”

Wim Ruesink

 


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen