Dagenlang bezig met sperziebonen

28 september 2017

Door Bernhard Harfsterkamp

 

Een herinnering aan de zomers van weleer: de hele familie Harfsterkamp was buiten, als het weer tenminste goed was, bezig met de geoogste groenten uit de moestuin. In de vroege zomer waren het tuinbonen die gedopt moesten worden. In augustus was het de overvloedige sperziebonenoogst die verwerkt werd. Afhalen noemden we dat. De puntjes moesten er afgesneden of –geknipt worden en het draadje aan de bovenkant van de peul werd verwijderd. Daar kon je als kind heel druk mee zijn, want het ging om tientallen kilo’s, die we eerst zelf hadden geplukt.

 

Een eigen moestuin hadden we nog niet. Mevrouw Roerdinkholder aan de Vosseveldseweg in Kotten had zo’n grote moestuin, dat ze ook voor ons groenten kon telen. Bij de groenteverwerking hielp zelfs mijn vader, want hij had een specialiteit. Hij kon de geoogste prei heel fijn snijden. Alle groenten gingen in de diepvries. Er is ook een tijd geweest dat de sperziebonen geweckt werden. Herinnert u zich nog die glazen potten met dat deksel met dat oranje elastiek? Eerst hadden we voor dat wecken een grote ketel die op het gasfornuis werd gezet. Later was er een elektrische die gebruiksvriendelijker was.

 

Sperziebonen zijn niet rijpe peulen, die even gekookt toch een heerlijke groente zijn. Ze komen oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika en bereikten dankzij de ontdekkingsreizen van Columbus en zijn nazaten Europa. Ze werden niet meteen populair. Een gewone groente in de Achterhoek zijn de sperziebonen pas in de laatste 100 tot 150 jaar geworden. Sindsdien bestaat er geen moestuin zonder meer. Als je de sperziebonen langer laat doorgroeien kon je alleen nog de groter geworden bonen gebruiken. Die werden gedroogd om later in het jaar te gebruiken in soepen en stoofpotten. Eventueel kun je ze in zout bewaren, wat echter vooral met de verwante snijboon werd gedaan.

 

Vers zijn sperziebonen het aller-lekkerst. De jonge boontjes hebben werkelijk iets van een asperge. Vandaar de naam sperzieboon, een vervorming van aspergeboon. Maar gewekt of uit de diepvries zijn ze nog altijd een smakelijk ingrediënt voor vele gerechten in herfst en winter. In soep, stamppot, salade, eenpansgerechten, er zijn vele mogelijkheden. Een sperziebonenbuffet met 20 tot 30 verschillende smakelijke gerechten zou ik, voor wie het wil betalen, zonder meer bereiden. Onderdeel daarvan zal zeker onderstaande sperziebonenschotel zijn.

 

Wat hebben we nodig voor een bijgerecht voor vier personen?

 

•          Ongeveer 300 – 400  gram sperziebonen, schoongemaakt en geblancheerd

•          Een grote ui, fijngesneden

•          Een rode paprika, fijngesneden

•          Twee tomaten, in kleine stukjes gesneden

•          Een prei, in dunne ringen gesneden

•          Bonenkruid

•          Zout en paprikapoeder

•          Boter en olijfolie

 

Hoe bereiden we het?

 

•          Fruit de uien in een beetje olie en boter, totdat ze goudbruin zijn

•          Voeg dan de paprika toe en stoof even mee

•          Doe er dan één in stukjes gesneden tomaat door, bestrooi met zout, paprikapoeder en bonenkruid en laat het even rustig stoven

•          Doe dan de sperziebonen erdoor en laat tien minuten op laag vuur stoven

•          Voeg dan de tweede tomaat en de prei toen en laat nog een minuut of tien stoven.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen