De Achterhoek blijft zich profileren

4 juni 2019

Door Wim Ruesink

Hadden we in de 50+ Krant een jaar geleden al eens een artikel gewijd aan de opmars van de Achterhoek in de breedste zin van het woord, deze tendens zet zich ook in 2019 voort.
Wat te denken van het Achterhoekse zangduo Suzan & Freek die als eerste Achterhoekers ooit een nummer 1 plek haalden in de nationale top 40? Niet één, maar wekenlang prijkte ’Als het Avond is’ op de hoogste positie. De mannen van de Doetinchemse volleybalclub Orion pakten de landstitel, een ware prestatie. Laurens Knippenborg, trainer van het Zieuwentse RKZVC werd gekozen tot beste amateurtrainer van het jaar. De Winterswijkse augustuskermis werd verkozen tot beste van het land. Ook het Achterhoekse bedrijfsleven liet zich zien, met o.a. een innovatieprijs voor een koeientoilet uit Doetinchem en landelijke aandacht voor Slotboom Steenhouwers. Winterswijks burgemeester Bengevoord werd gekozen tot beste bestuurder van het land bij de kleine gemeenten. Daarnaast kunnen we concluderen dat de Achterhoek zich nog meer richt op o.a. Den Haag, maar ook op het achterland. In Duitsland wordt flink gelobbyd en er zijn mooie plannen van acht Achterhoekse gemeenten om samen met vijf Duitse buurgemeenten volgend jaar 75 jaar vrijheid te herdenken. En dan de Achterhoekse vlag, die nauwelijks aan te slepen is, die zie je nu op bijna elke straathoek wapperen. Sinds enkele maanden kunnen Oost-Achterhoekers die een hartinfarct krijgen ook direct in het St. Agnes Hospital in Bocholt terecht. Dit als deze plek dichterbij is als een Nederlands ziekenhuis, wel zo fijn als elke seconde telt. En het iets heel anders, een mooi nieuw initiatief is www.natuurlijkachterhoek.org. Een site die vol staat met prachtige foto’s en info over onze streek. Zeven Achterhoekse  gemeenten staan er inmiddels al uitgebreid op.
Is het dan allemaal hosanna? Nee hoor, er zijn best behoorlijke strubbelingen, denk maar eens aan de regionale muziekschool in Winterswijk. Buurgemeenten staan niet meer zo te trappelen om er aan mee te betalen.  Zo zijn er nog wel wat onderlinge meningsverschillen, maar och, in ieder goed huwelijk is wel eens wat. Uit het onderzoek van het inwonerspanel  ‘Achterhoek spreekt’ blijkt dat Achterhoekers hun streek waarderen. De rust, ruimte, natuur en de gemoedelijkheid worden zeer op prijs gesteld. De bereikbaarheid, slecht openbaar vervoer en de vergrijzing zijn enkele van de aangegeven minpunten. Lobbyen en samenwerken blijven daarom belangrijk.

 

 


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen