De duim van Gemma lag tussen de karbonades bij het hakblok

28 november 2018

Ze had zich de kerst van 1971 geheel anders voorgesteld, de toen 22-jarige Winterswijkse Gemma Olde Wolbers. Het werden dagen om nooit te vergeten. Want haar duim werd wereldnieuws. Met de nu 69-jarige Gemma blikken we 47 jaar na dato terug op het bijzondere voorval en de hectische gebeurtenissen daarna.

Gemma Olde Wolbers (na haar huwelijk met Frits nu Nijenhuis-Olde Wolbers) werkte vanaf 1970 bij een filiaal van slagerij Wassink aan de Waliënseweg. De winkel/slagerij werd geleid door Henk Wamelink en zijn gezin. Gemma herinnert zich de laatste week van 1971 nog goed: “Het was vrijdag 24 december, daags voor kerst. Een bijzonder drukke dag waarop veel bestellingen werden klaargemaakt. Tijdens het splitsen van een soepbot met een hakmes sneed ik mijn duim eraf. Het duurde zeker een minuut voordat ik wat in de gaten had. Ik zag plotseling bloed en had een raar gevoel aan de hand en er kwam pijn. Ik sloeg alarm en ging achterop de brommer bij de zoon van Wamelink naar dokter Ter Haar. Er ging gelijk een  gaasje over het stompje en hij had één advies:  zo gauw mogelijk de duim vinden en naar het ziekenhuis. Vanuit de praktijk van dokter Ter Haar werd er naar de slagerij gebeld met het verzoek de duim te zoeken. Vervolgens ging het op de brommer terug naar de Waliënseweg. Daar bleek de duim tussen de karbonades bij het hakblok gevonden te zijn. De duim ging in een plastic zakje en vervolgens, weer per brommer, richting Algemeen Ziekenhuis. Daar waren weinig dokters meer, dokter Fierstra stond op punt om net met vakantie te gaan. Toch zette zij de duim er weer aan, al liet ze nog wel weten dat ze nu mogelijk te laat op haar vakantiebestemming kwam. Ik had het geluk dat het onderste gedeelte van de duim er nog aan zat, hierdoor kon het afgehakte gedeelte er weer aangezet worden.”

MEDIA STORTEN ZICH OP MEISJE MET AFGEHAKTE DUIM

Gemma:  “Thuisgekomen vertelde mijn moeder:  “Dat is ook toevallig, er was net op de radionieuwsdienst een bericht over een meisje dat haar duim was kwijtgeraakt in een slagerij. Klanten hadden massaal naar de duim gezocht, maar niet gevonden. Een klant die net haar bestelling had opgehaald, pakte thuis de bestelling uit en vond de duim. Maar dat kun jij niet zijn”, aldus moeder. Ik knikte met instemming; mijn verhaal was immers toch wat anders en hoe moesten ze dat nu al weten, was mijn gedachte. Het bleek al gauw toch om mij te gaan. De Telegraaf belde, ze wilden gelijk langskomen. Mijn moeder liet weten dat we geen medewerking zouden verlenen. Wat later ging de deurbel, een man met bloknoot en een fotograaf met een immense camera stonden aan de deur. Nee, riep mijn moeder, u bent toch van De Telegraaf en ik heb u toch laten weten dat we niet meewerken. Ik ben van het Algemeen Dagblad, meldde de man. Mijn moeder wilde de deur dicht doen, doch hij zette er zijn voet tussen. Ze drongen zich naar binnen. In de huiskamer werd een schilderij door hen van de muur gehaald en ik moest daar poseren voor een foto, was totaal overdonderd. Het werd later een enorme mediadrukte bij ons in de Crocusstraat. Paar dagen later werd er weer aangebeld, we deden niet meer open, men bleef bellen. Bleek de arbeidsinspectie te zijn, ze stelden een onderzoek in. Maar doordat ik zelf niet goed had opgelet met het hakmes was er geen sprake van nalatig onderhoud van een snijmachine of zo. Ze waren gauw klaar.”

MEN ZOOG VAN ALLES UIT DE DUIM

“We snappen nog steeds niet hoe het voorval zo snel naar buiten kwam. In 1971 was er immers nog geen internet, mobiel of iets dergelijks. Waarschijnlijk heeft iemand vanuit het ziekenhuis ‘gelekt’ en om het wat smeuïger te maken wat uit zijn duim gezogen.

 

WERELD LEEFT MEE MET GEMMA

“Echt ongelofelijk, ik kreeg beterschapskaarten uit geheel Nederland, Suriname, Curaçao, echt overal vandaan. Maar ook chocolade, planten en bloemen alles kwam richting Crocusstraat. Hoe ze het adres wisten?,’Meisje met afgehakte duim Winterswijk’, was vaak al genoeg, de postbode wist het adres wel. Ik kreeg zelfs, als katholiek meisje, een brief van de Heilige Gemma orde uit Den Haag. Men prees hierin het werk van dokter Fierstra . Men sprak de hoop uit dat de Heilige Gemma mij verder zou beschermen voor verdere ongelukken.”

 

HERSTEL VAN DE DUIM

“De eerste weken had ik flinke ontstekingen aan de duim, maar gelukkig ging het daarna goed. Ben begin maart 1972 weer in de slagerij/winkel aan het werk gegaan, ook vlees snijden. Ik heb er tot voorjaar 1978 gewerkt. Het was erg onwennig in het begin,kon de duim niet meer gebruiken als voorheen, maar wel voldoende om goed te functioneren. Oudere Winterswijkers weten nog wel van het voorval en ik word er nog wel eens op aangesproken. De kleinkinderen willen ook af en toe even naar de duim van oma kijken, blijven ze raar vinden. “


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen