De oehoe blijft fascineren

28 mei 2018

De oehoes in de Winterswijkse steengroeve blijven een enorme aantrekkingskracht houden op dierenminnend Nederland. Al voor het vijftiende jaar broedt de uil in de omgeving van Winterswijk, waarvan veruit de meeste jaren in de steengroeve.

Door Wim Ruesink

De oehoe-webcam is in 2015 weggehaald, maar niet vanwege tegenvallende kijkcijfers, want het was een waar kijkcijferkanon. De oehoe had zich in 2015 in de andere wand van de groeve genesteld en men wilde de webcam ook eens ergens anders plaatsen. Daarnaast speelden de kosten een rol. Misschien wel daarom is er ook dit jaar weer een enorme toeloop van nieuwsgierigen naar de oehoewand bij de groeve om een glimp op te vangen van de grootse uilensoort ter wereld. De oehoe legt als geen andere vogel al erg vroeg in het jaar zijn eieren, in februari, en dan is de begroeiing in de steengroeve nog minimaal, dus ideaal om een kijkje te nemen.

Op 25 april werden de jonge oehoes geringd vanwege onderzoek en om de beestjes te kunnen blijven lokaliseren en hieruit analyses te maken. De oehoekenner bij uitstek, Gejo Wassink deed het ringwerk en werd geholpen door mensen van Staatsbosbeheer, de eigenaar van de achterste steengroeve. Het werd een avontuurlijke klus: men moest de steile wand tientallen meters op klimmen om bij het nest te komen. Een van de jonge oehoes liet zich niet vangen zodat men met één exemplaar, in de rugzak, naar beneden toog. Het bleek een vrouwtje te zijn en 1,5 kg te wegen. Na het ringen ging het beestje in de rugzak weer naar boven. Al met al duurde het nog geen half uur eer de jonge oehoe weer in het nest lag. Moeder oehoe vloog tijdens het ringen rond, vader oehoe was op voedseljacht.

Gejo Wassink ringt de uilen

 

Webcam mogelijk terug

Jarenlang vergaapten in geheel Nederland en zelfs daarbuiten mensen zich aan beelden van de broedende oehoe in de steengroeve. Dirk Willink van de Stichting Terra Temporalis, die bezig zijn met het realiseren van een bezoekerscentrum bij de steengroeve wil de in 2015 weggehaalde webcam graag terug. “We hebben de ambitie om straks in het bezoekerscentrum de webcam weer op het nest te hebben staan zodat er (live)beelden van de oehoe te zien zijn”, aldus Willink.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen