De ui, een interessante familie

31 maart 2018

Wat is het meest gebruikte ingrediënt bij het koken? Zout? Peper? Boter? Of is het de ui? In mijn keuken is het de ui. Er is eigenlijk geen maaltijd, waarin ik geen ui gebruik. Of een van familieleden, zoals de slaui. Een interessante familie trouwens die familie ui. Het zijn bolgewassen die in de moderne flora een aparte familie is geworden: de lookfamilie. Look is een ander woord voor ui.

 

Alle looksoorten zijn eetbaar. Daarbij kan het om de bol gaan, zoals bij ui of knoflook, om de gewone stengel, zoals bij bieslook, om de verdikte stengel, zoals bij prei of om het blad, zoals bij daslook of om iets tussen blad en stengel in, zoals bij slaui, die ook wel bosui wordt genoemd. De looksoorten kunnen een sterke geur en smaak hebben. Vooral knoflook is daar bekend om, maar ook daslook heeft die heerlijke knoflookgeur. Zelf vind ik die iets verfijnder. In de Winterswijkse natuur kun je looksoorten vinden, zoals moeslook, slangelook en kraailook. Zelfs bieslook werd ooit als wilde plant gemeld. Maar ze komen niet veel voor en aangezien alle lekkere looksoorten goedkoop op de markt te krijgen zijn zou ik me daar toe beperken.

 

Daslook is zelfs een beschermde plant in Nederland. Het komt vooral in Zuid Limburg voor, waar het massaal op hellingen groeit. Daslook kan goed groeien in beschaduwde tuinen. Als je eenmaal een groeiplaats hebt zul je zien dat die steeds groter wordt en de plant zich op allerlei andere plekken in de tuin vestigt. Daar kun je gerust blad van plukken voor in het eten. Ook van deze soort geldt overigens dat als ze bloeien het blad niet meer zo smakelijk is. In Duitsland noemen ze het Bärlauch. Daar komt het zoveel in de bossen voor dat plukken geen probleem is. Een aardig alternatief is het algemene look-zonder-look, een plant die naar knoflook ruikt, maar geen looksoort is. Het is familie van de pinksterbloem.

 

Wat hebben we nodig voor vier personen?

 

·         Krop sla, losgescheurd in kleine gedeelten;

·         Rode ui, fijngesneden;

·         Twee tomaten in kleine stukjes gesneden;

·         Een halve gele paprika, in zeer fijne stukjes gesneden;

·         Tien aardbeien in plakjes gesneden;

·         Twee hardgekookte eieren;

·         Een eetlepel fijngesneden dragon;

·         Twee handenvol basilicumblaadjes, in kleine stukjes gescheurd;

·         Tien grote daslookbladeren, fijngesneden.

 

Voor de dressing:

·         een eetlepel mayonaise;

·         een deciliter frambozenazijn-water-suikermengsel (opgekookt en afgekoeld);

·         een eetlepel honingmosterd;

·         het geheim ingrediënt van mijn moeder: een pakje Duitse slakruiden, maar u kunt het ook zelf met zout, peper e.d. iets meer smaak geven.

 

Hoe bereiden we het?

 

·         Meng de sla, ui, tomaat, paprika, aardbeien en de kruiden goed door elkaar;

·         Maak de dressing door de ingrediënten goed door elkaar te kloppen. De dressing moet zoetzuur zijn en niet te dik. Dus eventueel wat extra azijn en/of suiker toevoegen;

·         Serveer de salade als bijgerecht in aparte schaaltjes. Leg op elk schaaltje enkele plakjes ei en giet net voor het opdienen een flinke scheut dressing er over heen.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen