De Vredenseweg, eens een florerende winkelstraat

28 januari 2020

Winkelen zonder betaalpasjes, detectiepoortjes, online-reserveringen en wat al niet meer, het is nauwelijks voor te stellen. Huishoudboekjes, handgeschreven nota’s, een ouderwetse knip, contant geld, boodschappentas en een ouderwetse winkelbel die de komst van een klant aankondigde, dat was het devies in een compleet ander tijdperk. We nemen u mee naar een van de meest florerende winkelstraten uit de vorige eeuw in ons dorp, de Vredenseweg.
Door Wim Ruesink
Als u niet midden in de vorige eeuw geleefd heeft, kunt u er zich vast geen enkele voorstelling bij maken, de Vredenseweg als winkelstraat. Toch was het echt zo. Men had er een scala aan winkels en hield er zelfs een bloeiende ondernemersvereniging op na. Met name in de naoorlogse jaren tot begin jaren 80 van de vorige eeuw floreerde het winkelleven aan de weg die we nu veelal slechts als uitvalsweg kennen. Onlangs sloten er weer een paar winkels en het winkelbestand is nu op één hand te tellen.
Ten Pas
Voormalig fietsenmaker Jan ten Pas (73) weet nog als geen ander te vertellen over het winkelen aan de Vredenseweg. “Mijn vader begon in 1927 met een fietsenzaak nadat hij zijn baan kwijtraakte. Dit gebeurde op grote schaal en was voor menigeen een reden om voor zichzelf te beginnen, vaak iets aan huis. Veel kleine ondernemers dus, bij een aantal woningen kun je nu door het later gemetselde steenwerk nog zien dat er een winkel heeft gezeten. Op de plek waar later woninginrichting Stemerdink zat, op het Scholtenenk, stond een klein achthoekig houten huisje. Dat huisje kocht mijn vader en het werd met veel mankracht en houten boomstammen eronder naar ons huis gebracht. In 1934 werd het pand gebouwd waar nu de fietsenzaak staat. We verkochten fietsen, maar ook een tijdje naaimachines, vuurwerk eind december en er stond een pomp van Avia. De Vredenseweg had een eigen ondernemersvereniging met acties en op vrijdag de koopavond. Begin jaren 60 kwam er vlakbij een nieuwe woonwijk, geheten Oostervoort, die in de volksmond nog altijd de naam Reinbouw draagt, dus dat betekende nog meer klandizie. Nu trekt alles naar het centrum qua winkels.”
Foto Hofstee
Vanuit het dorp gezien zagen we aan de rechterkant Foto Hofstee , einde van Vredensestraat, begin Vredenseweg. Verder hadden we o.a., in willekeurige volgorde; groenteboer Koelemijer en Knook meubelen (later De Jager en stoffeerder Gerritsen), de zaken van de Hijinks. Wim Hijink met de slijterij en de Spar supermarkt (waar nu een verfwinkel is gevestigd) en daarnaast de andere Hijink met de slagerij. Beide winkels waren middels een glazen tussendeur met elkaar verbonden en Café Flora dat toen nog niet de gedrochtelijke naam Merlijn had. De Vredenseweg kende ook een aantal kappers; de namen van kapper Knuivers en Huitink zeggen de oudere lezers ongetwijfeld nog wat. Dan had je nog bakkerij Van Zuilekom/Barink (later bakkerij Reessink en nog later zat er een pizzabakker in) en Opa Berends, een lokale beroemdheid waar je voor een paar cent heerlijk ambachtelijk ijs kon halen. Langs het huis, de bel luiden en opa was er. Zijn zoon had later nog een sigarenzaak aan de overkant. Schoenmakerij Jolink, een schoenmaker zo als je ze nu niet meer ziet, aan huis met een blik in de woonkamer. Aan de overkant: melkboer Houwers waar je in zijn winkeltje voor een dubbeltje een Belga of Bazooka kauwgumpje kon kopen. Voordat je het wikkeltje, met de bijbehorende ministrip, eraf had liep je het water al uit de mond. Fietsenmaker Wesselink (tot voor kort zat er een computerwinkel), Ten Dolle kleding en schilder- en spuitbedrijf Ger Oonk. Bloemisterij Timmermans&Mulder zat op de hoek van de Vredenseweg/Oostervoort, met aan de Vredenseweg gelegen zadenhandel van Opa Doris. (waar nu een hengelsportzaak in zit). De Vredenseweg kende ook een aantal kleermakers, een timmerbedrijf aan huis en nog veel meer ambachtelijke bedrijfjes. Er was op de hoek van de Plataanlaan/Vredenseweg zelfs een echte discotheek, Studio C René.
Ten Dolle Guldens Goedkoper
Wie kan zich het markante bord van de firma Ten Dolle niet meer herinneren. Terlenka- en Manchester-broeken, KLM-werkjassen, ondergoed en aan de buitenkant van de winkel een pantyautomaat! Als de winter begon, adverteerde Ten Dolle volop. “Dames de winter komt er aan, koop nu mannen wollen ondergoed en wollen dekens.”
Het markante reclamebord met neonverlichting is nog in familiebezit. Zoon Hans ten Dolle vertelt: “Het bord hing er vanaf begin jaren 60. De tekst was eigenlijk nog langer: ‘Vier woorden één begrip; ten Dolle guldens goedkoper’. Maar de tekst was te lang en paste er niet op. Toen werd het dus: ten Dolle guldens goedkoper. Zo gauw de winkel ‘s avonds dicht ging, ging de verlichting van het bord ook uit.”


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen