December geen feestmaand bij waterzuivering Winterswijk

9 december 2017

Maar daar kunnen we met zijn allen wel wat aan doen

De decembermaand is een maand bij uitstek om lekker te bakken, vuurwerk af te steken en om nog meer vochtige doekjes te gebruiken dan normaal. Helaas belandt nog veel hiervan in het riool en uiteindelijk bij de rioolzuiveringsinstallaties aan de Honesweg te Winterswijk. Hier heeft het waterschap Rijn & IJssel op een 3 ha groot terrein sinds 1972 enorme waterbekkens staan om al het afvalwater te zuiveren. Na zuivering gaat het water de Groenlose Slinge in.

Zuiveringstechnicus Gerrit-Jan Bulten: “Huishoudelijk en industrieel afvalwater uit Winterswijk en Groenlo wordt aan de Honesweg gezuiverd. Hier komt dagelijks tussen de 50.000 en 60.000 kuub rioolwater binnen, afhankelijk van regenval. Het water vanuit Groenlo komt hier via persleidingen binnen.”

Vochtige doekjes en medicijnen
“De laatste vijf jaar is het gebruik van vochtige doekjes enorm toegenomen. Denk daarbij aan schoonmaakdoekjes, babydoekjes etc. Te veel hiervan verdwijnt in het riool en bezorgt ons letterlijk en figuurlijk een berg werk. Mensen denken nog te vaak dat de vochtige doekjes net als closetpapier door het toilet kunnen. Niet dus, ze breken niet af.  Ze zorgen voor verstopte buizen en vastgelopen rioolpompen. Dit zorgt voor hoge kosten en die komen uiteindelijk via de rioolheffing weer bij de mensen terecht. In de afvalbak doen dus.  Medicijnen worden ook massaal in het riool gedumpt. We hebben het dan over ongebruikte medicatie die men thuis niet meer nodig heeft. Het zou enorm schelen als men deze naar de apotheek brengt. Niet alle stoffen kunnen we hier namelijk uithalen en dat is weer schadelijk voor bijvoorbeeld vissen in de Groenlose Slinge. Bij medicatie die via de urine in het riool terechtkomt is dit minder, veel is er dan al uit. We kunnen zien dat mensen vetten die ze gebruiken om patat of oliebollen te bakken, veelal al wel netjes inleveren bij de inzamelpunten.”

Vuurwerkresten
“We zien dat de biologische belasting in het afvalwater in de decembermaand iets hoger is. We kunnen dat meten in het zuurstofverbruik in het water. Bacteriën hebben namelijk zuurstof nodig om de vuilvracht in het water af te breken. Ook vuurwerkresten komen via het riool binnen. Vaak merken we de toename na een flinke regenbui. De chlorides die via het strooizout in het riool komen, zorgen nauwelijks voor problemen.”

Kunstgebitten
“Het heeft  geen zin om ons te bellen of er een kunstgebit of trouwring is gevonden. Dat is moeilijker dan een speld in een hooiberg zoeken. Toch krijgen we nog wel eens dit soort telefoontjes. Een gebit dat in de kern van Winterswijk in het riool belandt, is na ongeveer vijf uur hier en verdwijnt in een enorme berg afvalprut of blijft liggen in het rioolstelsel. We hebben 34.000 kilo aan roostergoed (afval) op jaarbasis. Ook grote hoeveelheden plastic afval.  Het schoonmaken van vuil rioolwater kost energie, maar levert ook waardevolle energie en grondstoffen op. Door de vervuiling (slib) uit het rioolwater te vergisten, kunnen we biogas produceren. We doen dit al in grote getale, onder andere in etten in Olburgen. Maar ook hier worden o.a. afvalstoffen weer verkocht aan de industrie.”

Toename bij Volksfeest
“Het Winterswijkse Volksfeest dat traditioneel eind augustus plaatsvindt, zorgt voor enige toename van rioolwater. Het zit hem dan in de toestroom van mensen naar Winterswijk. Die zorgen samen met de Winterswijkers voor extra lozing op het riool.”

“Vochtige doekjes bij het afval, medicijnen naar de apotheek”

De waterzuivering aan de Honesweg: grote waterbassins waar het rioolwater door stroomt en van vuil ontdaan wordt.

 

Bergen afval waar je echt geen kunstgebit of ring meer in terugvindt.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen