Dessert met vlierbloesem

25 mei 2018

Witbloeiende struiken zijn er vele. Ze bloeien nooit allemaal tegelijk. Vanaf de tweede helft van maart laten ze hun bloemen netjes na elkaar zien, zodat er tot in de zomer altijd een van die struiken bloeit. Als laatste laat de gewone vlier zijn witte schermen zien. Van het merendeel van deze struiken zijn vooral de vruchten smakelijk, maar van enkele kun je ook de bloemen goed gebruiken. Dat geldt zeker voor de vlier. Vlier plukken is geen enkel probleem, want het is een van de algemeenste planten die rondom Winterswijk groeit.

 

Vlier is een stikstofliefhebber en staat zelfs op plekken waar nauwelijks een andere plant wil groeien. Je zou het de brandnetel onder de struiken kunnen noemen, maar door zijn bloemschermen en bessen is die iets aantrekkelijker. Aan dat stikstof hebben we tegenwoordig geen gebrek in het landschap. Wat ook helpt is het dumpen van tuinafval in de houtwal van de buren. Vaak kwam ik langs zo’n houtwal. Het wallichaam werd steeds hoger en de vlier tierde er weelderig. Daar plukte ik dan mijn bloesems en bessen.

 

Vlier is een struik die al heel lang bekend is in de Achterhoek. De dialectnamen en  -uitspraken geven dat aan. Rondom Winterswijk wordt naast vlier ook wel over vleer en vleerbos gesproken. Het was een graag geziene gast bij de boerderij, want vlier beschermt tegen onweer en kon voorkomen dat de melk zuur werd. Thee van vlierbloesem was goed tegen verkoudheid. In het WALD-woordenboek kwam ik ook deze mooie uitspraak tegen in Mechelens dialect: “In opdracht van de vrouw heb ik de laatste joren emmers vol vlierbaezen geplukt. Zee kaokt door sap uut en dat wördt weer met 50% rum vermengd. Dan krieg i-j ’n drankje woorop heel wat vrouwen knettergek bunt.” Maar de bessentijd is nog niet aangebroken. Wij gaan eerst iets doen met de vlierbloesems, waarmee we een sabayon bereiden.

 

Wat hebben we nodig voor vier personen?

 

8 vlierbloesemschermen;
200 ml melk;
200 ml slagroom;
4 eierdooiers;
1 dl marsala (sekt kan ook);
Eventueel vanille;
50 gram suiker.
Hoe bereiden we het?

 

Schud de vlierbloesems goed uit, want je wilt geen beestjes in je toetje. Dikke steel van de schermen verwijderen;
Breng melk met slagroom aan de kook. Eventueel vanille toevoegen. Draai het vuur dan laag en doe de vlierbloesemschermen er in. Laat dit vijf minuten trekken. Zet daarna het vuur af. Het mag dan gerust nog even blijven staan; De gemakkelijkste methode om een goede sabayon te bereiden is Au bain Marie.  Pan met water aan de kook brengen. Boven in de pan een ronde pan of metalen kom plaatsen. Als het water kookt, vuur laag zetten; In die ronde pan of kom heb je al eerst de eidooiers met de suiker losgeklopt met een garde; Als de kom boven het dampende water is geplaatst, langzaam de marsala toevoegen en blijven kloppen, totdat het opzwelt tot een zachte, schuimende massa. Voeg dan de vlierbloesems weer toe. Doe in schaaltjes en laat eventueel nog even afkoelen; Met een paar aardbeitjes erbij is het nog lekkerder.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen