Door en door Domien

6 april 2019

 Levenswerk

Zijn lichaamshouding is een voorbode. Uiterlijk onbewogen kijkt hij tijdens de raadsvergadering naar de installatie van Tineke Zomer als wethouder in Winterswijk. Ze steekt haar rechterhand op namens GroenLinks en dat is een unicum in de Winterswijkse politiek; GroenLinks maakte nooit deel uit van de coalitie, was altijd veroordeeld tot een rol in de oppositie.

Hans van Lith zit op de publieke tribune, applaudisseert niet. Zonder een spoortje van triomf is hij getuige van een historisch moment in de politieke geschiedenis van Winterswijk, hoewel hij zonder overdrijven als de grondlegger van dat ‘groene’ succes kan worden beschouwd.

Zo ziet hij dat zelf niet, hij voelt zich eigenlijk een beetje verraden door GroenLinks. Misschien iets te zwaar aangezet, maar op z’n minst voelt hij zich in de steek gelaten. Progressief Winterswijk is zijn levenswerk, waar hij zijn ziel en zaligheid in stopt. Hij is járenlang een luis in de politieke pels en als hij in 2010 het stokje overgeeft, moet de naam van ‘PéWé’ zo nodig veranderd worden in GroenLinks, naar de landelijke ‘moederpartij’. Dat steekt anno 2019 nog steeds.

Hans van Lith. Ik weet nog goed dat hij als beginnend leraar in Winterswijk komt, om les te geven op de RSG. Hij wordt ‘onze’ klassenleraar en heeft aanvankelijk moeite de orde in de klas te handhaven, maar dat duurt niet lang! Hij dwingt op basis van argumenten natuurlijk gezag en respect af bij de leerlingen.

Hij beperkt zich in Winterswijk niet tot louter en alleen lesgeven. Hij gaat op in de lokale samenleving en wordt politiek actief. Van Lith begint de nieuwe partij Progressief Winterswijk en ontpopt zich tot misschien wel het beste raadslid. Hij stelt de voor de coalitie vervelende vragen in de raadsvergaderingen, neemt geen genoegen met een vaag antwoord.

Van Lith wordt alom gewaardeerd, ook door de politieke tegenstanders. Maar ze smalen ook achter zijn rug, want het wordt toch nooit wat met dat kleine partijtje. Als dan ook nog eens Winterswijks Belang de macht overneemt ziet Van Lith in 2010 de zetel van PW in rook opgaan en stopt hij. Een viertal gaat verder bij PW en de naam wordt in 2012 veranderd in GroenLinks, dat als een sterkere merknaam voor de duurzaamheidspartij wordt beschouwd.

Zeven jaar later zorgt GroenLinks voor een historische doorbraak in Winterswijk. Hans van Lith kijkt er met gemengde gevoelens naar. Maar het meedoen in de coalitie, met een wethouder duurzaamheid, is ook zijn succes.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen