Duitse boeken niet meer in trek bij de bieb

6 april 2019

Duitstalige boeken van grote schrijvers als Hesse, Goethe, Kafka en Grass; je vindt ze niet meer in de Winterswijkse bibliotheek. “Er is geen vraag meer naar en wordt een boek twee jaar niet meer uitgeleend, dan gaat hij uit de collectie”, zegt Lynn Karsijns, manager dienstverlening Bibliotheek Oost-Achterhoek. “Mogelijk wordt er op het Gerrit Komrij College door leerlingen nog wel in Duitse boeken gelezen, maar dat staat los van de bieb an sich, er staan er nog wel wat Duitstalige boeken gekregen van het GKC.”

Winterswijk is een gemeente die voor tweederde wordt omringd door Duitsland, waar zelfs op een basisschool al Duitse les wordt gegeven, waar de burgermeester het klooster in ging  voor een cursus Duits en waar wekelijks tienduizenden gasten uit Duitsland het koopcentrum bezoeken. Des te opvallender is het dat bij de plaatselijke bibliotheek amper Duitstalige boeken in de schappen liggen. Maar het is misschien ook wel te verklaren: in de vorige eeuw keken we zeker in de grensstreek nog massaal naar de Duitse televisie, het enige alternatief naast Nederland 1 en 2. Wie keek er niet naar Der Alte, Derrick, Die Schwarzwaldklinik of de Rudi Carell Show, alles afgewisseld met die Maizelmännchen. Naast het feit dat volwassenen geen Duitstalige boeken meer lezen, wordt er dus ook een stuk minder naar de Duitse televisie gekregen, logisch omdat het zenderaanbod tegenwoordig enorm is.

 

“Bij ons worden de buitenlandse romans met name door leerlingen van het GKC geleend. Engelse romans worden veel geleend, maar Duits- en Franstalige boeken niet”, aldus Karsijns. Navraag leert dat er inderdaad door GKC-leerlingen nog wel Duitstalige boeken worden gelezen, zowel klassikaal als buiten lestijd. Bij boekhandel Kramer laat men weten dat er geen Duitstalige boeken worden verkocht. “Wij moeten ze dan importeren en dan zijn ze dus een stuk duurder en minder aantrekkelijk om te kopen voor onze Duitse klanten”, zegt Veronie Snijder van boekhandel Kramer.

W.R.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen