Een aspergemenu

6 april 2019

De binding met de seizoenen zijn we voor veel groenten kwijtgeraakt. Het merendeel is het hele jaar verkrijgbaar. Of ze van de koude grond, buiten, van de warme grond, in kassen, of uit het buitenland komen weten we niet meer. Toch zijn er nog steeds groenten, die de meesten van ons niet het gehele jaar door eten. De asperge is zeker nog een echte lentegroente.

 

Wanneer het voorjaar zacht en redelijk warm is, zijn ze er al eind maart. Na Sint Jan op 24 juni, de dag die gewijd is aan Johannes de Doper, is de aspergetijd voorbij. Ze worden dan te houtig. Later in het jaar duiken ze vers weer op de groenteafdelingen van de supermarkt. Ze zijn dan afkomstig uit Peru. In pot of blik zijn ze het hele jaar verkrijgbaar, maar wie liefhebber is geworden van verse asperges zal die niet meer eten. Er wordt geprobeerd het aspergeseizoen in ons land te verlengen. In de praktijk betekent dat eerder oogsten. Hoe zorg je daarvoor? Door de rijen met asperges te overdekken met van die tunnels met wit plastic en daar hete lucht door heen te blazen. Of door ze in kassen te kweken, wat op beperkte schaal gebeurt.

 

De komende weken zal het geen straf zijn om regelmatig asperges te eten. Dat het na Sint Jan weer voorbij is, is niet erg. Ik heb dan in ieder geval een kleine drie maanden genoten van allerlei gerechten met het witte goud, zoals ze het in Limburg nog steeds aanduiden. Saai is asperges eten niet, want er zijn vele mogelijkheden om ze te eten. Er bestaan meer dan honderd verschillende recepten. Het kost geen enkele moeite om een buffet te presenteren met tientallen aspergerecepten of een menu met in elke gang een aspergerecept, zonder dat het verveelt.

 

Zo’n aspergemenu beginnen we met een voorgerecht met asperges, coquilles en bloedworst. Daarna een lichte aspergesoep. Als tussengerecht eten we enkele asperges met een forelfilet en Hollandaisesaus. Als hoofdgerecht is er een aspergerisotto met een salade met rivierkreeftjes en groene asperge. We eindigen met een dessert met asperges in zoet bierbeslag met een mascarponecrème.  Probeer het eens, maar gebruik per gang niet te veel asperges.

 

Als je het tot één aspergerecept wilt beperken dan beveel ik de asperges met rode uienjam, gebakken bloedworst en coquilles, zeekraal en een beetje gesmolten knoflookboter aan.

Wat hebben we nodig voor vier personen?

 

·         Acht dikke asperges, geschild;

·         Acht coquilles;

·         Acht kleine plakjes bloedworst;

·         Vier rode uien, fijngesneden;

·         100 gram zeekraal, goed schoongemaakt;

·         Half pakje roomboter;

·         Fijngesneden peterselie en bieslook;

·         Rode balsamicoazijn;

·         Olijfolie;

·         Twee teentjes knoflook, fijngesneden.

 

Hoe bereiden we het?

 

·         Smelt boter en fruit de rode uien even op hoog vuur. Zet daarna zacht en laat de uien zeker een uur smoren. Langer mag ook. U zult merken, dat de uien steeds zoeter worden, vandaar dat van uienjam wordt gesproken. Doe er op het laatst een scheutje balsamicoazijn doorheen;

·         Kook de asperges met een beetje suiker beetgaar. Doe de asperges op een bord en zet op een warmhoudplaatje;

·         Bak de plakjes bloedworst in een beetje boter krokant en zet dan vuur zacht;

·         Smelt de roomboter met knoflook, peterselie en bieslook op laag vuur;

·         Bak de coquilles in een grilpan met een beetje olijfolie. Keer ze regelmatig. Als ze mooie goudbruine strepen hebben zijn ze klaar;

·         Maak dan vier borden op. Schep de rode uienjam op de borden en verspreid die over het bord. Leg daar telkens twee asperges op met ernaast twee plakjes bloedworst en de twee coquilles. Garneer met zeekraal en schep de gesmolten boter met kruiden over de asperges.

 

Eventueel zou je er nog een paar gebakken aardappeltjes bij kunnen eten.


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen