Eenzaamheid, wat kun je er zelf aandoen?

8 december 2017

‘Eenzaamheid begint niet met de kerst maar is een sluimerend gevoel in jezelf’

 

Kerst valt dit jaar op maandag en dinsdag. Tel daar de voorafgaande zondag bij en je hebt drie aaneengesloten zondagen. Voor de meesten misschien leuk, maar zeker voor ouderen vaak minder prettig. Want: drie dagen geen post of krant,  geen medicijnbezorging, geen huishoudelijke hulp, geen fysiotherapie, geen buurtactiviteiten etc . Bedenk daarbij dat volgens recent onderzoek een op de drie Winterswijkers zich weleens eenzaam voelt, dan is het probleem van zo’n eenzame kerst goed voorstelbaar. Eenzaamheid is niet alleen een ouderenprobleem, maar Winterswijk heeft wel een grote populatie ouderen en in die groep komt eenzaamheid vaker voor.

Door Wim Ruesink
Wat kunnen ouderen zelf doen om hun isolement en daarmee eenzaamheid te doorbreken? We vroegen het Greet Moerland, ouderen-psycholoog bij zorginstelling Marga Klompé: “Je kunt je alleen voelen en iedereen de schuld geven van het alleenzijn tijdens die dagen. Maar je kunt je ook openstellen en proactief opstellen: is er iets voor mij te doen, kan ik iets leuks bezoeken, is er een bekende die misschien ook alleen is?”, aldus Greet.

Is alleenzijn, verdriet hebben en eenzaamheid hetzelfde?
Greet: “Eenzaamheid is een gevoel dat kan bestaan in een groep vol mensen, een kamer vol visite. Alleenzijn is het gebrek aan die mensen en gaat over een toestand voor dat moment en hoeft zeker geen eenzaamheidsgevoel op te roepen.”

 

“Het gevoel van eenzaamheid kun je proberen zelf te doorbreken of te voorkomen door tijdig plannen te maken voor de winterdag.  Als je opziet tegen het lange kerstweekeinde, bedenk dan vooraf wat je zelf zou kunnen doen. Denk aan wat je vroeger deed met de kerstdagen en probeer dat ook nu te doen (tenzij je dat toen vreselijk vond). Als je altijd kerstversieringen voor de ramen had staan, doe dat nu ook gewoon weer, maak  het voor je zelf leuk. Koop eens wat lekkers voor jezelf wat je anders niet zo gauw zou doen en geniet ervan tijdens die dagen.  Bedenk dat niemand je kan dwingen om kerst traditioneel te vieren. Je mag het voorbij laten gaan en je mag het op JOUW manier voorbij laten gaan. Maak een wandeling en kijk niet in afgunst naar ‘al die mensen’ die samen een wandeling maken.” Verdriet voelen over tijden die voorbij zijn, mag volgens Greet best: “Verdriet is nog geen eenzaamheid. Eenzaamheid begint niet met de kerstdagen, maar is een sluimerend gevoel in jezelf. Dat moet je durven onderkennen. Dan kun je er ook stappen tegen ondernemen. Door bijvoorbeeld bij het team van De Post een aanvraag in te dienen voor ondersteuning. Te vragen naar de mogelijkheden die er zijn in Winterswijk. Daar is wel moed voor nodig…”

 

 

Sociaal team de Post

Voor eenzaamheid is er niet zomaar een oplossing. Ontmoeting door aan een activiteit deel te nemen kan een middel zijn: nieuwe mensen leren kennen en een prettige invulling van de tijd helpen wel wat.

Het sociaal team heeft zicht op vele verschillende activiteiten en kan u hierin wat wegwijs maken. Bent u op zoek naar een vrijwilliger die bij u op bezoek komt of een maatje om samen met u iets te ondernemen, omdat alleen iets ondernemen toch te zwaar is. Er zijn verschillende mogelijkheden om aan eenzaamheid iets te doen.

Ook kunt u een bezoek aanvragen van een vrijwillige ouderenadviseur. Deze komt bij u thuis en in een vrijblijvend gesprek kunt u samen bespreken wat uw vragen, wensen en mogelijkheden zijn.  De vrijwillige ouderenadviseurs zijn te bereiken via Claudia Bosscher van het sociaal team, via  telefoon 06-12721385 of e-mail cbosscher@winterswijk.nl


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen