Eigen hal impuls voor Winterswijks bloemencorso

19 juni 2018

(door Jan Ruesink)

WINTERSWIJK – Het Winterswijkse bloemencorso krijgt een belangrijke impuls met de opening van een eigen permanente hal voor acht corsobouwers. Daarmee wil de Vereeniging Volksfeest het corso – als spil van het jaarlijkse Volksfeest – weer voor jaren veiligstellen. Verder krijgt het corso een impuls met een eigen logo met twee mascottes, een samenwerkingsverband van de Nederlandse bloemencorso’s en een aanvraag om de Nederlandse bloemencorso’s op te nemen in de Werelderfgoedlijst. Dat maakte Volksfeest-president Hans Smit gisteravond bekend bij de officiële opening van de vernieuwde corsohal aan de Parallelweg.

  In de hal is plaats voor acht corsobouwers

Volgens Smit is het belangrijk om de toekomst van het corso veilig te stellen. “Het corso is de spil, de basis van het jaarlijkse volksfeest. Voor de optocht komt iedereen naar buiten om al die mooie creaties te zien en vervolgens wordt er gefeest. Daarom willen we elk jaar minimaal twintig A- en B-wagens in de optocht, opgevuld met een aantal C- en D-wagens.”
Om de deelname aan en de beleving rond het corso verder te stimuleren, heeft de optocht nu ook een eigen logo en twee mascottes, Bink en Bloem. Veder komt er een extra prijs, waarover binnenkort meer bekendgemaakt wordt. Verder gaat Volksfeest kennis en ervaring uitwisselen in een nieuw samenwerkingsverband van Nederlandse corso’s en wordt er een poging gedaan de Nederlandse bloemencorso’s op de Werelderfgoedlijst te krijgen. Diverse corso’s, waaronder dat in Winterswijk, staan al op de nationale erfgoedlijst.

De Vereeniging Volksfeest was al anderhalf jaar op zoek naar een eigen hal voor een groot aantal corsobouwers, waar ze het hele jaar door hun materialen en gereedschappen kunnen opslaan en waar ze ongestoord hun wagens kunnen opbouwen en met bloemen kunnen beplakken. Aanvankelijk viel het oog op een hal van houthandel Meerdink achter de Lidl, maar toen bekend werd dat de voormalige bedrijfshal van Leemrijse aan de Parallelweg in de verkoop zou komen, heeft Volksfeest daar voor gekozen. De hal kon voor een schappelijke prijs van de gemeente worden overgenomen, op voorwaarde dat het buitenaanzien zou worden opgeknapt. Dat is nu gebeurd en de hal is ook voorzien van een toiletgroep en bestrating buiten. Het geld voor de aanschaf en investeringen had Volksfeest nog van de verzekeringspenningen na de verwoesting van het feestgebouw aan de Haitsma Mulierweg in 1966. De hal was overigens al enige tijd in bruikleen voor de corsoclubs.
Volksfeest-preses Hans Smit spreekt de corsobouwers toe voor zij het huurreglement tekenen.
De acht bouwers die er nu zitten zijn: Wivoc, Skinny Binny, handbalvereniging HCW, speeltuinvereniging De Vrees, de Dahliakanjers, Scouting Winterswijk, de KWOV en Corzooitje. Zij hebben allemaal een eigen hoekje, waar de bouwsel permanent kunnen blijven staan. De gebruikers betalen geen huur, maar wel een vergoeding voor onder meer elektra en tekenden gisteravond een reglement met de gebruiksvoorwaarden. Ruimte voor nieuwe gebruikers ontstaat als een bestaande gebruiker ermee ophoudt. Voor de andere corsoclubs heeft Volksfeest elders hallen ter beschikking.

De hal werd gisteren officieel geopend door burgemeester Joris Bengevoord, samen met Andy Leemrijse van het gelijknamige dak- en wandbedrijf dat de buitengevel renoveerde. Zij onthulden samen het nieuwe logo en de mascottes die aan de voorzijde van het pand zijn aangebracht.

Burgemeester Bengevoord  bedankte Volksfeest-preses Hans Smit voor de eer de hal te mogen openen door het logo te onthullen. “Een burgemeester en een president trekken samen aan de touwtjes in Winterswijk”, grapte hij. Bengevoord benadrukte het belang van het bloemencorso voor de Winterswijkse gemeenschap. “Als oud-bouwer weet ik dat het corso een belangrijke sociale component heeft, door gezellig met elkaar aan een hartstikke mooie wagen te bouwen.”

Grote foto: Andy Leemrijse, Joris Bengevoord en Hans Smit toosten op de opening van de hal waar het nieuwe logo met de mascottes zijn aangebracht.

 

 


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen