Einde aan iconisch tijdperk zaal Nijenhuis

26 november 2019

Vele generaties troffen elkaar bij ‘Johanna’, oftewel zaal Nijenhuis aan de Houtladingstraat. Een historische plek zoals er nog maar weinig zijn in Winterswijk. Het doet de huidige eigenaar Hans Bulten dan ook best veel verdriet dat hij heeft moeten besluiten de zaak te sluiten. Hans weet als geen ander hoeveel Winterswijkers warme gevoelens koesteren aan zijn zalencomplex.

Door Wim Ruesink
Toen Winterswijk in 1878 een treinverbinding kreeg, zagen Herman Piek en zijn vrouw Berendina Riggelink hun kans schoon en openden een herberg. Het echtpaar kreeg vier kinderen, maar Herman Piek overleed al op 44-jarige leeftijd. Berendina hertrouwde in 1892 met Zeno Gerard Nijenhuis en samen kregen ze nog een zoon. In 1893 kregen ze een vergunning om sterke drank te verkopen, in beide voorkamers van hun huis. Een jaar later – de zaken gingen goed in het dorstige Winterswijk – liet men het echtpaar op de Houtlading een café met bovenverdieping bouwen. In 1911 bouwde Nijenhuis een slachterij naast het café.

Johanna

Het ging de familie goed af en alle zonen vonden werk. In 1924 overleed Zeno Gerard Nijenhuis en Berendina, ook wel opoe Piek genoemd, was opnieuw weduwe. Samen met de jongste zoon, Harmen Jan zette ze de zaak voort. Hij trouwde in 1932 met Johanna Elisabeth ten Damme Een jaar later overleed opoe Piek en vlak daarna ook Harmen Jan. Johanna zette de zaak voort en het mythische begrip Johanna was geboren. Door de komst van een gemeentelijk slachthuis in 1928 kwam het slachten bij Nijenhuis tot een einde. Johanna besloot de ruimte te verbouwen tot repetitieruimte voor de Winterswijkse Orkest Vereniging, niet zo verwonderlijk daar maar liefst zeventien Ten Damme’s hierbij speelden, allen familieleden van Johanna. De repetitieruimte werd ook voor andere doeleinden gebruikt en zodoende ontstond Zaal Nijenhuis. Johanna hertrouwde met Gerrit Jan Bloemendaal en samen maakten ze in 1955 van een naastgelegen schuur een feestzaal. Een zus van Johanna, Gerda Bakker nam samen met haar man Paul vervolgens de zaak over. Dit tot 1975, toen Welmerink en Jonker de zaak voorzette, eerst gezamenlijk en later door Henk Welmerink alleen. Op 1 januari 1984 verkocht de dochter van Johanna, de eigenaresse van het complex, de zaak aan Hans Bulten.
Verenigingen
Het einde van zalencomplex Nijenhuis betekent ook dat verenigingen op zoek moeten gaan naar nieuw onderkomen. Zo zullen de leden van de Winterswijkse Kegelbond een andere plek moeten vinden. De ouderenvereniging Wenters Plus die nu ook haar wekelijkse samenkomsten houdt aan de Houtlading, hoopt volgend jaar haar intrek in het nieuwe Gasthuus te kunnen nemen. Maar naast verenigingen was Nijenhuis ook jarenlang een onderkomen voor muziekgezelschappen. Zo hield de band R…U… Ready er haar befaamde nieuwjaarsconcerten. Ook waren er met enige regelmaat reggaeconcerten. Bij beide was Winterswijker Raymond Ubbink betrokken.
‘Grote broer” Harmonie nog overeind
De andere grote zaal in het dorp, De Harmonie, stammend uit rond 1850, is nog steeds een beeldbepalend gebouw bij binnenkomst in het dorp via de Groenloseweg. Of je ging naar Johanna Nijenhuis of naar De Harmonie. De twee grootste uitgaansgelegenheden werden in de volksmond vaak als broer en zus gezien. De Harmonie als grote broer, een groot imposant gebouw en toonaangevend. Nijenhuis, vaak alleen Johanna genoemd (vandaar de zus), als de wat knussere gelegenheid met een faam en heroïek.
Herinneringen
Het was begin jaren 60 toen Winterswijkers Gerrit en Annie iets voor elkaar leken te voelen. “We hadden elkaar op dansles gezien en spraken af om zondagavond om 20.00 uur bij De Harmonie te zijn. We zagen elkaar door de week niet en WhatsApp of een mobiel bestond nog niet. Ik dacht zondagavond ‘ik weet niet meer waar’ en ging uit voorzorg maar naar Johanna. Kom ik daar, staat Annie er ook met een vriendin!” Toen wisten ze blijkbaar dat het goed zat, want enkele jaren later trouwde het stel en de inmiddels 70-plussers zijn nog steeds bij elkaar en vertellen nog regelmatig over hun eerste, bijzondere afspraak.

Dertig appartementen, oude pand blijft behouden

 

 

 

 

 

Zalencomplex Nijenhuis maakt plaats voor dertig appartementen: vijfentwintig op de plek waar nu nog het te slopen zalencentrum is gevestigd en vijf in het oude karakteristieke café-restaurantgebouw, dat behouden blijft. Eigenaar Hans Bulten (74, foto) heeft een aanbod van een projectontwikkelaar gekregen om het zalencomplex (zaal, kegelbaan, tuin) van de hand te doen. “Er komen daar dan zo’n 25 appartementen en de zaal wordt gesloopt. Er zijn nog een paar mitsen en maren, maar als alles goed gaat stopt het horecagebeuren er op 31 maart volgend jaar. Moeilijk, maar mede gezien mijn leeftijd was het een kans die ik wel moest pakken. Ik ben wel blij dat het karakteristieke gebouw Johanna met toebehoren behouden blijft. Hier komen zo’n vijf appartementen in.”
Hans Bulten had ooit een groot horeca-imperium: restaurants, cafés, een hotel en zelfs een hotel in Tsjechië met de naam… Winterswijk. Helemaal stil zitten is er niet bij want Hans heeft ook nog bed&breakfast De Steengroeve aan de Kloetenseweg.

Raymond Ubbink: ‘Geen kermis zonder Johanna’
Muzikant Raymond Ubbink (foto) koestert veel herinneringen aan Nijenhuis: “Zaal Nijenhuis, ik leerde het kennen toen we er in de jaren 70 familiefeesten hadden en daarna als de repetitieruimte voor het harmonieorkest.  In mijn puberteit bestond een kermis zonder naar Johanna te gaan absoluut niet. Toen ik zelf in bandjes ging spelen en ook concerten ging organiseren, bleef zaal Nijenhuis mijn favoriete stek. De eerste keer organiseerde ik daar een optreden van mijn reggaeband Mahlangu. Dat was op 20 november 1987.  Daarna volgden vele optredens van onder andere mijn soulband R…U…Ready?, maar ook Massada, de uit Jamaica afkomstige formatie Culture enzovoorts. Velen zullen ook onze Moustache-reünie herinneren. Een zaal met zoveel mogelijkheden qua sfeer, maar zeker ook qua warmte en klantvriendelijkheid. Dat het gaat verdwijnen, zal voor mij een meer dan groot gemis zijn.”

 


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen