Elf azc’s dicht, Winterswijk blijft open

29 maart 2018

DEN HAAG/WINTERSWIJK – Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers gaat voor het einde van dit jaar elf asielzoekerscentra in het land sluiten. Het gaat om de azc’s Balk, Musselkanaal, Veenhuizen, Alkmaar, Zeewolde, Nijmegen (Stieltjesstraat), Utrecht (Einsteindreef), Zeist, Goes, Maastricht (Malberg) en Sweikhuizen. De vestiging in Winterswijk, waar maximaal 400 vluchtelingen verblijven, blijft open. De reorganisatie houdt verband met de beperktere instroom van asielzoekers, waardoor de capaciteit wordt teruggebracht van 31.000 naar 27.000 plaatsen.

Bij de selectie van te sluiten locaties heeft het COA een aantal uitgangspunten toegepast. Een evenredige spreiding van locaties over het land is volgens het COA van belang om het asielproces goed te laten verlopen. “Spreiding bevordert ook de integratie. Daarnaast is ook flexibiliteit van belang om de opvangcapaciteit in tijden van hogere instroom snel op en af te kunnen schalen. Kwaliteit, duurzaamheid en financiën zijn ook uitgangspunten die zijn meegewogen om tot een zorgvuldige en verantwoorde selectie van locaties te komen. Het COA neemt ruim de tijd om samen met betrokken gemeenten en andere samenwerkingspartners een afgewogen sluitingsplan op te stellen.”

De locaties Balk, Veenhuizen, Alkmaar, Nijmegen (Stieltjesstraat), Utrecht (Einsteindreef), Zeist, Goes, Maastricht (Malberg) zouden overigens al dit jaar of in 2019 sluiten. De bestuursovereenkomsten voor de locaties in Musselkanaal, Sweikhuizen en Zeewolde kennen een langere looptijd.

Momenteel verblijven er zo’n 20.000 asielzoekers in de opvang, van wie bijna 8000 mensen beschikken over een verblijfsvergunning. De verwachting is dat de bezetting dit jaar nog verder af zal nemen. Reservecapaciteit blijft beschikbaar om in te kunnen spelen op onverwachte ontwikkelingen.

Het COA informeert vandaag ook medewerkers over mogelijke personele gevolgen. Het zal vermoedelijk gaan om 250 arbeidsplaatsen. De komende periode wordt bekeken wat dit concreet voor individuele medewerkers gaat betekenen, de verwachting is dat het grotendeels gaat om medewerkers met een tijdelijk contract. De ondernemingsraad van het COA is nauw betrokken bij dit traject.

 


Deel dit bericht

Advertentie


Socialmedia

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Gerelateerde artikelen